2012. július 4., szerda

The Car (1977)

- A rettegés autója

R.: Elliot Silverstein

Egy titokzatos fekete autó terrorizálja az álmos utahi kisváros lakosságát. A rendőrség tehetetlen, a gyilkos autónak ugyanis nem csak hogy rendszáma nincs, de a szemtanúk szerint még sofőrje se, ráadásul a kocsit még az útblokádok sem tudják megállítani, közben pedig sorban halnak meg az őt feltartóztatni próbáló rendőrök. Mivel egyedül a temető volt az, ami valami okból megálljt tudott parancsolni a kocsinak, egyre inkább úgy tűnik, hogy azt valamiféle ördögi erő működteti. A seriff (James Brolin) és maradék emberei utolsó lehetőségként megpróbálják csapdába csalni és dinamittal elintézni a gyilkos autót.

Ein auto, ein computer, ein mann...

A gyilkos fantomjárművek népszerű téma, olyannyira, hogy szinte külön al-műfajt alkotnak a horror zsáneren belül. A Párbaj, a Christine, a Maximum Overdrive, az Interceptor (Száguldó bosszú), vagy a Killdozer kultikus kedvencek, még ha nem is éppen a filmművészet csúcsai, ahogy a Rettegés autója sem, mégis, szerintem ez a kategória egyik legjobb filmje. Igazi B-kategóriás kult-klasszis, annak ellenére vagy amellett, hogy alapvetően azért egy gyenge, néhol fájdalmasan butuska alkotás. A sztori nem foglalkozik igazán azzal, hogy magyarázatot adjon a démonkocsi eredetére, hogy honnan és miért is jött (arra viszont gondoltak a készítők, hogy a végén lássuk, hová megy), valamint a szereplők esetlen viselkedése, a gyér színészi játék, a gyenge dialógok, a néhol átlátszó trükkök (különösen a burleszk hatású felgyorsítás), illetve a sztori olykor idétlen fordulatai gyakran meghúzzák az ember száját. (Számomra a legkínosabb jelenet, amikor a seriff idegesítő asszonypajtása nekiáll arcoskodni a kocsinak. Bár a cselekmény szempontjából volt funkciója (elterelni a kocsi figyelmét), az ember feje felett mégis folyamatosan a WTF?! lámpa villog a jelenet idiotizmusa láttán.) 



De ezeket a tipikus B-filmes gyengeségeit azonban jócskán tudja kompenzálni pl. a szépen fényképezett tájak látványával (gyönyörű westernhangulatú sivatagban zajlik a film jelentős része), a pörgős akciókkal, és persze magával az autóval, illetve főleg a suspense-el. Ugyanis a kétségbeesés és kiszolgáltatottság érzése, és az ebből fakadó klausztrofób hangulat, ami a kisváros közösségére és főleg a rendőrökre telepedik rá, miután több kollégájuk elvesztése után rádöbbennek, hogy mennyire tehetetlenek is valójában, remekül működik a filmben, ami ugye egy horrornál minimum elvárás, és ez itt is a film egyik erősségének mondható, már csak azért is, mert vér és gore szinte egyáltalán nincs benne, és egy oldschool fekete autó önmagában még nem kelt feszült hatást ugye.



Az ilyen típusú, tulajdonképpen autószörny-filmek a népszerűségüket részben a főleg Amerikára jellemző autómániának is köszönhetik. A fantomjárművek ugyanis sokszor egyedi gépek, film-exkluzivitások, ezért is válnak a film igazi és abszolút főszereplőjévé. Jelen esetben sincs ez másképp, a gyönyörű és valóban gonosz külsőt kapott 1971-es Lincoln Continental Mark III-at George Barris dizájner alakítottá át (neki köszönhető a 60-as évekbeli tv-sorozat Batmobileja is), és a démoni kocsi hamar népszerűvé is vált a horrorrajongók és az autóbuzik körében, és kultikussá való emelkedését pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a kiváló Futurama sorozat egyik epizódja, ahol Bender egy ehhez nagyon is hasonlító autóvá alakul át. Egészen pontosan Vérbarkasszá. :) A filmhez egyébként három kocsi is készült, amiből kettőt a forgatás során természetesen leamortizáltak, a harmadik pedig ma is egy büszke gyűjtő tulajdonát képezi.


Ha már Nájtrájderrel kezdtem.... A KR egyik epizódjában ezt a rövid képsort vágták be, amikor KARR lezúg a hegyről. True strory! 

A Rettegés autója a szórakoztató B-filmek táborába tartozik, ahol a hibák ugyan feltűnnek, de különösebben nem zavarnak, mert a film így is működik, mint az a tragacs, ami ugyan már füstöl, büdös, hangos, de legalább nagy kaland vele ledöcögni a telekre. Én magam nem vagyok kimondottan autó vagy járműmániás, de ez a kocsi nálam is abszolút nyerő, van benne valami tényleg ördögi. Ebből a filmből például jöhetne egy remake, de csakis akkor, ha az is egy b-mozi lesz, és ugyanez (vagy hát egy ugyanilyen) a gép öldököl majd benne.


Trailer:

3 megjegyzés:

  1. A remake rendezője lehetne Alexadre Aja, neki a szakterülete ez, és szerintem jól is megy neki a régi horrorok felturbózása.:)

    Metalucifer

    Off: a fórumos ötletedben benne vagyok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aja tényleg alkalmas lenne rá. A seriffet meg játszhatná Josh Brolin.

      Törlés
  2. Ez kibaszott jól néz ki! :)

    VálaszTörlés