2012. július 1., vasárnap

Ezt hallgatom éppen: Mucous Membrane - Venus Of The Hardsell

A Mucous Membrane egy 77 és 79 között működő nem éppen legendás punkzenekar volt, amit John Constantine alapított Gary Lester nevű haverjával. A csapat jónéhány, főleg londoni koncert mellett még egy nem túl sikeres kislemezt is összehozott, rajta a lentebb is meghallgatható Venus of the hardsell című dallal, amiből videoklip is készült.


Oké, aki ismeri valamennyire a Hellblazer képregénysorozatot, annak valószínűleg már a poszt címéből leeshetett, hogy miről is van szó, de a John Constantine névből már mindenképpen. A fenti zenekar ugyanis sosem létezett, legalábbis a valóságban. Kedvenc képregénysorozatom főhőse, mielőtt okkult ügyekbe nem keverte magát, a 70-es évek végi punkhullámon próbált lovagolni, sikertelenül. Jamie Delano író, aki Constantine karakterét és jellemrajzát felépítette, nem csak a fiktív zenekart és annak nevét találta ki, de még a szóban forgó slágergyanús szerzemény dalszövegét is megírta, amit az említett videóklippel együtt a 89-es Hellblazer Annual #1-ben meg is lehetett tekinteni. De ha ez csak egy képregényben létezik, akkor mégis hogyan lehet itt most meghallgatni?

Úgy, hogy egy Spiderlegs nevű lelkes HB rajongó még 2006-ban megcsinálta a dalt, vagyis a rendelkezésre álló dalszövegre elképzelte a zenét és az éneket, és ezeket fel is játszotta, természetesen punkrock/posztpunk stílusban, egy másik lelkes rajongó pedig összevágta a képregényben látható videóklip rajzaival. A dolog inkább érdekesség, mintsem jó zene, mert ez egy elég nyers és amatőr felvétel, de annak nem is olyan rossz, sőt, nekem a hangulata pl. kifejezetten tetszik. De még Jamie Delanonak is bejött, mert a HB rajongói fórumon személyesen köszönte és dícsérte meg az amatőr interpretációt. Márpedig szerintem az felér minimum egy teltházas koncert sikerélményével. Kis átdolgozás után, jobb énekkel és persze kedvezőbb technikai feltételekkel akár még posztumusz sikert is hozhatna a Mucous Membrane-nek.

5 megjegyzés:

  1. ez jó, kár, hogy nem csinálták meg élőszereplősre a videót. de a zene el vagyon találva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerintem is. A szöveg ütemszámával azért megkűzdött itt-ott, de nyilván Delano sem énekelte el, hogy kipróbálja. A visszhang jót tett a dal apokaliptikus alaphangulatának, ami a "kliphez" is passzol. A kórus viszont nem túl jó, és azért az ének is lehetne kicsit erőteljesebb. Nem kellett volna itt megállni, újra fel kellett volna venni az egészet, és valakivel megkevertetni. De a lényeg, hogy megarespekt a rajongónak.

      Törlés
  2. nekem pont begyütt ez a kicsit amatőr megoldás, milyen legyen egy a bevezetőben lefestett banda slágere. :] egyedül a szótagszámos téma zavart engem is, de hozott anyagból, ami nem dallamra volt felhúzva ez tényleg nehéz. rögtön ez ugrott be:
    http://youtu.be/O9Dkbco5dq8

    VálaszTörlés
  3. Pont ideillő poszt, ugyanis egy hete költöztem Angliába. A főnökömnek ma meséltem a brit képregényekről, de nem volt képben a témát illetően.:D

    Metalucifer

    VálaszTörlés