2012. június 21., csütörtök

DREDD Trailer

Íme:



Na, akkor néhány gondolat az előzetesről by me:


Az utóbbi hetekben már egyre több infó kezdett szivárogni a nálunk októberben debütáló filmről, amik többsége (számomra legalábbis) egyre inkább megnyugtató volt, de ugye amíg nincs trailer vagy valami mozgókép, addig még van ok az aggodalomra. Most már részemről nincs miért aggódni, meg lettem győzve teljesen. Persze ettől még fennáll a csúnyán elhasalás lehetősége is, de a látottak alapján azért nehezen tudnám elképzelni, hogy itt valami nagy melléfogásról legyen szó. Az egész nagyon bejön, a hangulat, a látvány (és már korábban a sztori is megnyert magának), vagyis az egész sokkal jobb, mint amiről álmodni mertem.

Akkor tételesen az észrevételeim.

- A trailer még inkább igazolni látszik az előzetes ígéreteket, miszerint ezúttal egy sötétebb, durvább, a képregényhez részben hűebb, ugyanakkor mégis realistább, földhözragadtabb filmet készítenek belőle. Ez szerintem a lehető legideálisabb egyveleg, mert nem biztos, hogy a képregény eredeti látványvilága és cinizmusa jól működött volna a vásznon, bár az előzetesből kicsit hiányolom a morbid humort, de attól a filmben még lehet. Macsósággal telített, erősen akció orintált filmnek ígérkezik, ahol a sci-fi jelleg inkább csak a környezetre koncentrálódik. A jelmezek, az épületek, a járművek, a karakterek alapján is úgy tűnik, hogy arra törekedtek, hogy a nem képregényhívők is könnyen befogadhassák, miközben a rajongók is megkapják a jóvátételt. Remélem, hogy a végleges filmben azért valamivel több elem lesz a képregényből átemelve.

- Az eddigi kommentárok alapján főleg a The Raid-el való párhuzamot mantrázzák sokan a véleményezők. Mivel egyik filmet sem láttam, így ezt annyira nem tudom megerősíteni, sem cáfolni, de az biztos, hogy másolásról szó sincs, a Dredd forgatókönyve már évekkel korábban megszületett, ahogy a sztorit is már régóta lehetett ismerni. A film forgatása is már több mint egy éve végetért.

- Amit már az első képek óta is sokan nehezményeztek, hogy mit keresnek a mi korunkra jellemző gépjárművek a filmben, miközben a képregény ugye a jövőben játszódik, valamivel több, mint 100 évvel ezután? Több magyarázat is van, amik ráadásul össze is csengenek egymással. Tudni kell, hogy a Dredd nem rendelkezik éppen gigaköltségvetéssel, sőt. A 45 millió dollár igencsak szűkös büdzsének számít, az átlag képregényfilmekhez képest meg pláne. (Csak összehasonlításként: az Avengers 220 millából készült.) Ezért aztán kompromisszumokat kellett kötni, és így inkább a parasztvakító látványon spóroltak a készítők. Ha a film jól szerepel, akkor a folytatást már úgyis nagyobb pénzből készíthetik el, és akkor jöhet a komolyabb látvány, több helyszín, repkedő autók, talán még a Sötét Bírák is. A robbanómotoros járművekre magyarázat lehet még a már említett realistább megközelítés is, illetve az is, hogy a trailer és a képek alapján Megacity One itt még mintha csak épülgetne, vagyis időben kicsit közelebb hozták a sztorit a mi valós időnkhöz.

- A trailer és majd a film stílusosságát hivatottak garantálni a lassítások, amik itt most többek egyszerű látványeffektnél, a sztoriban fontos szerepet játszó Slo-Mo nevű lassító drog hatását próbálták így szemléltetni. Nem utolsó szempont az sem, hogy 3D-ben igencsak durván néz majd ki a levegőben lassan uszó repesz, vércsepp, leszakadt testész. Szerintem nagyon menő, és kicsit képregényes hatású is. A zene a női énekhangot leszámítva szintén nagyon hangulatos, jól passzol a lassításokhoz.

- És egy kis érdekesség: Az előzetes elején látható épületen olvasható Sternhammer név a 2000AD képregénymagazin másik húzócímének számító Strontium Dog széria egyik karakterének neve. Valószínűleg lesz még pár hasonló Easter Egg a filmben.

Egyelőre ennyi. Hagyni kell valamit a filmkritikába is. 

48 megjegyzés:

  1. Előljáróban annyit, hogy sokkal, de sokkal jobban tetszik, mint amit akár még tegnap is reméltem. A többit estefelé elmondom.

    VálaszTörlés
  2. direkt jöttem, hogy mit írtál, s erre csak estefele mondasz valamit, mi akkor már kint vagyunk a teraszon, inni :)..nem baj, majd hajnalban elolvasom.

    VálaszTörlés
  3. További megjegyzés: Nem a színészi játékot fogjuk majd agyondícsérni októberben. :)

    VálaszTörlés
  4. Jól néz ki ez! Még jó, hogy volt Fandom 2, így legalább nagyjából tudom, hogy miről beszéltél az utolsó bekezdésben. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Májplezsör. Akkor még egy kis trivia. ;)

      http://1.bp.blogspot.com/-7AjdtR6Yej4/T9JHgtXhOBI/AAAAAAAAC9Q/HTbSgp3dz2Q/s1600/Dreddimage_2_big.jpg

      Ezen a képen jobb oldalt látható épületen pedig az Eustace név látható. Eustace Fargo főbíró Dredd klón-apukája, és a bírói rendszer megalapítója. A képregényekben csak flashbackként látható. A 95-ös filmben Max Von Sydow alakította, de az más karakter volt.

      http://www.liveforfilms.com/wp-content/uploads/2012/06/dredd.jpg

      Itt a falon a Minty Is The Law felirat látható, ami a film készítőitől egy jófejség a Judge Minty fanfilm készítőinek.

      http://www.judgeminty.com/

      Minty egy öreg bíró, akit Hosszú sétára küldtek a Cursed Earth-re, afféle nyúgdíjazásként. Jelentéktelen
      szereplő volt a képreégnyben, talán csak egy részben, ha szerepelt.

      Törlés
    2. A trailer elején az egyik épületen a háttérben Ezquerra olvasható, jobbra oldalt meg csak annyi látszik, hogy "Dill", ami nyilván Steve Dillon lesz.
      http://i45.tinypic.com/voptv6.jpg

      Törlés
  5. Én majd csak akkor véleményezem, ha megnéztem. Ezt a sok mindent én nem látom bele. Persze nem is ismerem különösebben ezt az univerzumot. Majd meglássuk.

    VálaszTörlés
  6. ebből inkább várok jót, mint szart, de utóbbi sem esélytelen. viszont az jó jel, hogy sokan ekézik már előre, a Warriornál is így volt, aztán mindenki hogy felszopta a filmet. én meg toltam meg vártam, aztán pöppet csalódtam. na ez most ne legyen. legyen jó a keret, a disztópikus környezet és hangulat, és legyen kicsit B, de érzéssel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Á, nálam meg statisztikailag kimutatható, hogy minél jobban várok valamit, és rajongom körül, annál nagyobb bukta lesz végül. A Conant is hogy éltettem, meg mennyire bíztam benne az előzetes után, aztán....(jó, mondjuk még így is tetszett, de mindenképpen többet vártam tőle.) Szóval ezt már lehet, hogy elcsesztem. :D

      Ez a trailer már csak a stílusosságával is megvett magának, ha nem ismerném a karaktert, akkor is odalennék érte. Persze én is tisztában vagyok vele, hogy a viszonylag kis büdzsé érződni fog rajta, de jobb ez így, olcsóbb brit filmként, mint többmillás hollywoodi popkornmoziként.

      Törlés
  7. itt az, hogy jó film lesz és bukta sem lesz nem feltétlen fog kéz a kézben járni, a trailer hozta az 'eléggé B' hangokat, amire én hiába mondtam, hogy a képregény is kicsit B, ha filmként akarnánk értelmezni, és ott is a jövőbeli környezet és viszonyrendszerek adják a társadalomkritikát, nem a mély karakterek és dialógok, én lettem a logikátlan meg érthetetlen. mert a B az emberek fejében kizárólag silány. nem mintha nem zabálnák főleg nyáron az ilyen filmeknél sokkal lejjebb dagonyázó látványorgiákat. szóval a kasszára szarok, a film érdekel. :]
    a Conan projekt nekem már a trailer előtt büdös volt, utána főleg, pillanatig nem csodálkoztam az eredményen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, bár a képregények többsége már eleve B-kategória, hiszen a tartalmat jócskán felülírja a mesterkélt látvány meg a hatásvadászat. De ez persze nem baj, sőt, pont ez a lényege.

      A Judge Dredd-ből egyébként többféle hangvételű filmet lehetne csinálni, mert a képregény maga is sokféle (sőt, korszakonként változó), még akár vígjátékot is, vagy politikai drámát, de akár még horrort is, mert ezek mind benne vannak (ezért a sokféleségért is szeretem annyira), de azt hiszem egyértelmű, hogy sima akciófilmként próbálkoznak. A Sötét Bírákat pl. valószínűleg rosszul fogadnák a laikus népek. Pedig micsoda tömegmészárlást lehetne rendezni. :D

      Egyébként a trailer kapcsán a 2000AD fórumán, tehát az elfogult, ám de éppen ezért szigorúbban ítélő keménymag táborában én még szinte nem is találkoztam negatív véleménnyel. Nekem ez is jó jel.

      Törlés
    2. ez jó jel, általában az eredeti médium rajongói szoktak a legkritikusabbak lenni. azért egy-két morbid poén lehet befigyel, de örülök, hogy az akciós témával próbálkoznak, talán ez a karakter legismertebb oldala.
      igen, sajnos a B film sokak szerint a szar film szinonimája, ezért a kedvelt képregényfilmek esetén ezt a beütést nehéz firtatni.
      egy Sötét Bírás projektre gyanítom még ennyi pénzt sem kaptak volna. :/

      Törlés
    3. A "B-film"-et ma már össze-vissza használják, nemrég valamelyik szakértő filmes kommenter a Prometheusra mondta, hogy B-film. :s

      A B-film tulajdonképpen a kreativitásról szól, arról, hogy milyen találékonysággal tudják elfedni a relatíve kis költségvetést, illetve hogy ki lehessen próbálni új dolgokat. És ebből remek dolgok születtek, pl. új filmes technikák, műfajok, tehetséges színészek és filmesek születtek belőle. Szóval már csak ezért sem ildomos lenézni a B-kategóriát.

      Törlés
  8. Végignyálaztam a Dredd sajtóanyagához mellékelt úgynevezett production notest, amiben volt még néhány érdekes háttérinfó a szokásos egymás iránti áradozáson túl.

    - A Dredd újbóli filmrevitelének ötlete úgy jött, hogy a brit DNA Films szeretett volna kicsit jobban nyitni a piacra, és nagyobb költségvetésű, szélesebb közönséget megcélzó, franchise-alapú zsánerfilmekkel is megpróbálkozni. A DNA-ban érdekelt Allon Reich és Andrew Macdonald (aki mellesleg Pressburger Imre unokája!) producereknek ekkor jutott eszébe, hogy akkor talán most megszerezhetnék a régi szerelem, a Judge Dredd jogait, és hogy a DNA "házi írója" Alex Garland több, mint ideális lenne a szkript megírására, mert hogy közismerten 2000AD rajongó és képregénybuzi. (Garland korábban maga is írt/rajzolt képregényeket.)

    - Garland kötelességének érezte, hogy Wagnerrel is felvegye a kapcsolatot, aki az előző film után nem volt éppen elragadtatva az ötlettől, hogy újra bohócot akarnak csinálni az antihőséből. Az első forgatóvázlatokban még Judge Death, Dredd nemezise szerepelt, aztán a terrorista vonallal próbálkozott, végül belátták, hogy ezek nagy falatok így elsőre, mert a Stallonés mozinak is az volt az egyik baja, hogy túl gyors volt, és túl sokat akart megmutatni. Ez viszont olyan film lesz, ami nem mindenkinek akar szólni, hanem főleg a rajongóknak, így az új filmben Dredd egyetlen napját követhetjük majd végig, viszont egy eléggé nehéz és eseménydús napját.

    - Tudták, hogy kb. 40 millájuk van, és hogy túl nagy nevű színész nem jöhet szóba, mivel az, hogy a sisak fent marad, ki volt kötve a jogtulajok által is a szerződésben. Így viszont nem volt egyszerű színészt találni. Karl Urban viszont nagyon szerette volna megkapni a szerepet, mert elmondása szerint 16 éves kora óta olvasója és rajongója volt a karakternek. Így aztán ő tisztában volt vele, hogy a sisakot nem veheti le, és természetesen ezzel nem is volt semmi problémája. Egyébként Urban maga kérte, hogy Dredd szövegei minél rövidebbek és minimálisabbak legyenek. Nem azért mert lusta szöveget tanulni, hanem mert a karakterhez az jobban illik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyi filmes blog van manapság, mégsem tudok hirtelen egyetlen, ehhez hasonló production notes (nem is tudtam eddig, h van ilyen) elemzést sem felidézni hirtelen. Követendő példa vagy, haver!

      Metalucifer

      Törlés
    2. Ugyankérlek! De azért abba ne hagyd! :) Benne vagy a kedvenc 3 olvasómban. Összesen annyi van.

      Törlés
  9. Ha sok jó cikket szállítasz, akkor talán majd kapsz innen vmi fincsi képregényt!:I

    Metalucifer

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Se a sokat, és pláne a jót nem tudom garantálni, mert lusta és béna is vagyok egyszerre, de mostanság pont azon agyalok, hogy kevesebb hosszabb, részletesebb cikk kellene, és inkább többet posztolni, meg rovatolni.

      Amúgy véletlenül találtam egy március óta a piszkozatban heverő teljes képregényes cikket, ami valahogy elfelejtődött, szóval holnap ki is lövöm. Lehet jönni és éljenezni.

      Törlés
    2. Csináljuk fórumot, az kevesebb erőfeszítést igényel!

      Metalucifer

      Törlés
    3. Nem kizárt, de még egyelőre felmérem a piacot.

      Törlés
  10. "...de mostanság pont azon agyalok, hogy kevesebb hosszabb, részletesebb cikk kellene, és inkább többet posztolni, meg rovatolni."

    Ez netán jelentheti azt, hogy arra is igényt tartasz, amit küldtem neked? Ha nem, akkor elkezdek neki más helyet keresni.
    Szerintem több állandó olvasód van háromnál, csak a közelmúlt cikkeihez képtelenség hozzászólni, mert féltucat ember látta a mozikat kb.20 éve...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem keress neki más helyet, ahol több olvasóra talál. Pl. a Geekznek is mehet. Ha már elkezdtem ezt a kis izét itt a saját szám íze szerint, akkor most már meghagyom ilyen förszt perzon ömlengésnek.

      Törlés
    2. Kár, itt láttam volna a legszívesebben.

      Törlés
  11. Még egy kis friss Dredd infó, ami a mai London Film and Comic con-on hangzott el:

    "He said (Garland) that a sequel would be possible if Dredd grossed over $50m in the States, before revealing he had plans for two further instalments – the second movie would see Dredd visiting the Cursed Earth and exploring the history of Mega City One, paving the way for the arrival of the Dark Judges in the third."

    Vagyis ha az amcsiknál 50 milla felett teljesít majd a film, akkor már lehet szó folytatásról, amit Garland úgy képzel, hogy egy következő filmben Dredd ellátogatna az Átokföldére (Cursed Earth), és egyben fény derülne Megacity One történetére is, és mindez megalapozná a harmadik részben a Sötét Bírák érkezését.

    Izgin hangzik, és szerintem is pont így kellene az ilyen képregényfolyamokból készülő filmekkel bánni, vagyis szépen, adagolva felépíteni, nem mindent egyszerre egy kalapba.

    VálaszTörlés
  12. Bassza meg, London nincs is messze, lóvém is lenne rá, mégsem mehetek, mert egész hétvégén dolgozok!:(

    Metalucifer

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát haver, az sokkal szarabb, ha karnyújtásnyira van, és úgy kell kihagynod, mintha innen vágyakoznál oda. Pedig ott volt Urban is, meg találkozhattál volna a kardforgató arab fickóval, akit Indiana Jones unfair módon lelőtt a piacon. :)

      De ha még maradsz ott egy darabig, akkor októberben mancsolhatsz egyet Danny DeVitoval a London Comic Conon. Mert olyan is lesz. De ezeknél az ángéluséknál annyi ilyen van egy évben, hogy ha nem vigyázol az utcán sétálva, előfordulhat, hogy véletlenül egy akármilyen comic conon találod magad. :)

      És ha már ott vagy, kezdj el brit képregényeket olvasni, hogy legyen végre kivel beszélgetnem róluk. :D

      Törlés
  13. Már vettem is egyet, a Batman: The Dark Knight első számát. Megjön az első fizu, szerintem vmelyik szabadnapomon (úgyis hétköznapra fog esni), elmegyek képregényt vadászni!:)

    Metalucifer

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valami értelmes képregényt is vehettél volna, hamár...

      Törlés
  14. A Tesco-ban csak ez az egy volt. De a LCC-n majd próbálok beszerezni vmi finomságot.

    Metalucifer

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát! Ott is van Tesco?
      :)

      Törlés
    2. Ja, és tök faszányos, viccen kívül. Olcsó, kurva jó cuccokat lehet kapni, szóval az elkövetkezendő években (legalább is ameddig itt élek és dolgozok) ettől a gonosz multitól fogom megvásárolni a napi Dr. Pepperemet.

      Metalucifer

      Törlés
    3. Nem elég, hogy a kizsákmányoló kapitalista nyugatért elhagyod az őshazát, de még a magyar átlagembereket mérgező multinál vásárolod meg az imperialisták tömegbutító képregényeit és magas cukortartalmú lőréit is. Én....nem ismerlek többé. :(

      Törlés
  15. Ja, és még szavazni se akarok hazajönni, két év múlva.

    Metalucifer

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, azért kár is lenne. Addigra lehet, hogy én is utánad megyek.

      Törlés
  16. Tegnap volt a Comi-Con keretében egy előzetes vetítés a Dreddből, és a visszajelzések a várakozásokon felüliek. A nézők imádták, dícsérték a 3D-t és többen is azt írják, hogy ez a legerőszakosabb film, amit valaha láttak.

    Erre bontok egy sört.

    VálaszTörlés
  17. Ha itt adják majd szeptember elején a moziban, akkor szerintem lecsekkolom nagyvásznon.:D

    Mondjuk nem gáz, ha egy évben 3-szor megyek moziba, és mind a 3 múvi képregényfilm?


    Metalucifer

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jobban jársz, ha ezt nézed meg 3x! :)

      Ja, és majd hozzál nekem ajcsit a premierről, mondjuk egy életnagyságú Olivia Thirlby-t. :p

      Törlés
    2. Kapsz majd valamit, feltéve, ha majd árulnak vmit! Na, ez elég sejtelmesre sikeredett.:D Még nem voltam itt sem moziban, sem geek-boltokban, szóval nem tudom, h milyen a merchandise felhozatal egy ilyen helyen. Mindössze egy pici könyvesboltban voltam, ott könyvekből, atlaszokból, magazinokból bőséges és remek felhozatal volt, viszont képregények, és audiovizuális termékek egyáltalán nem voltak. Amúgy röhej, h a jobbnál-jobb regények 4-5 fontért megvásárolhatóak, hibátlan, színes-szagos állapotban, a minimálbér meg 6 font óránként. Ennyit arról, h kint mennyivel "drágább" minden, mint az óhazában.:(

      Metalucifer

      Törlés
    3. Itt:

      http://www.barnsdalehotel.co.uk/

      A staff house-ban lakok, kb.: két percnyire a konyhától, ahol melózok. A legközelebbi falu, Oakham, busszal max. 10 perec, gyalog is csak 50, végig bicikliút vezet oda. A táj csodálatos, a meló sem szar annyira, a kollégák is okésak, Oakhamben minden megvásárolható/megtalálható az hétköznapi élethez (élelmiszer, internet, bankomat, stb.), de közel van Leicester és Notthingham is, ahol aztán tényleg minden van. Többek között mozi is, előbbi városban fogom megnézni a TDKR-t, és ha adják, a Dredd-et is, de képregényes és videojátékos témában is erre fele fogok majd vásárolgatni, legalábbis kezdetben. London nagyjából két óra vonattal, ha minden igaz, vasárnap este megyek majd koncertre, ha összejön, majd beszámolok, arról, h milyen.

      Metalucifer

      Törlés
    4. Basszus, kastélyban laksz, jól keresel jó melóval, gyönyörű a táj, Londonba jársz koncertekre és még kurva kánikula sincs. Haza ne gyere! Amit itthon a nemzeti érzésről, patriotizmusról meg a Túró Rudiról ugatnak, az mind kamu. Azok terjesztik akik gyávák vagy jól élnek itthon.

      Na jó, a Túró Rudiban igazuk van. :)

      Törlés
    5. Megvallom őszintén, még azt sem tudom, h mikor látogatom meg otthon a családomat. Nagy valószínőság szerint leghamarabb 2013-ben ugrok haza pár napra. A szabadnapjaimat inkább az ország és Európa felfedezésére szeretném kihasználni (ha már egyszer megengedhetem magamnak). Otthon is jobban járnak, a a repcsijegy árát hazaküldöm. Nem könnyű egy idegen országban új életet kezdeni, de minél hamarabb beilleszkedek és megszokok itt, annál több esélyem van arra, h végleg elszakadjak az otthoni nyomortól, és az egyik napról a másikra való tengődéstől. Úgy érzem, ez életem nagy lehetősége, minden szempontból.

      Metalucifer

      Törlés
    6. Kívánom, hogy találd meg a számításaidat, ha odakünn, hát odakünn. ;) Mi meg majd túléljük itt valahogy.

      Törlés
    7. Nem lesz könnyű feladatotok!

      Metalucifer

      Törlés
  18. micsoda férfibarátság, elmorzsolok egy könnycseppet. :]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, a tengeren túl, de még a barátságon innen! :)

      Törlés
  19. Pontosabban csak csatornán túl.:)

    Metalucifer

    VálaszTörlés