2012. június 22., péntek

A kétségbeesés utolsó órái (1974)

- Milano: il clan dei Calabresi

R.: Giorgio Stegani

Paolo Mancuso, a magát gazdag üzletembernek álcázó gengszter (Antonio Sabáto) életére törnek, és amikor üldözői elől bemenekül egy kutatóintézetbe, az egyik laboratóriumban megharapja egy kísérleti patkány. Nem sokkal később a rádióból értesül, hogy a kis harapás bizony sokkal komolyabb következményekkel jár, mint gondolná, ugyanis a patkány egy halálos vírussal volt beoltva, és ha a lappangási idő lejárta előtt nem kapja meg az ellenszert, akkor nem csak ő hal meg, de az egész várost is megfertőzheti. Paolo azonban nem hajlandó feladni magát, viszont a hír hallatán mindenki elfordul tőle, ezért magára marad a rendőrséggel és a riválisaival szemben.



Nem éppen eredeti, de igazán különleges és rendhagyó poliziottesco, már ha lehet egyáltalán annak hívni. A nyitány ugyanis még egy klasszikus olasz maffiafilmet ígér, aztán egy elsőre jelentéktelennek tűnő eseményt (gy.k.: a patkányharapás) követően hirtelen egy kimondottan izgalmas és feszült paranoia-thrillerré válik, hogy aztán végül szinte egy shakespearei tragédiaként fejeződjön be. Mert hogy Mancuso igazi tragikus figura, és ez adja a film tulajdonképpeni mondanivalóját is. 



A playboy gengszter pénzzel, hatalommal és tekintéllyel is rendelkezik, de a halálos kórtól egyik sem tudja megmenteni. Amint kitudódik a fertőzöttsége, egy szempillantás alatt magára marad, hűséges emberei, barátai elfordulnak tőle, sőt, eladják egykori "üzlettársainak", akiknek persze kapóra jön az egyébként is likvidálni kívánt kolléga gyengesége. Mancuso pedig makacs, vagy inkább bolond, és nem adja meg magát könnyen, a sittnél számára a halál is jobb alternatíva, és bár még bízik abban, hogy egy orvos megmentheti, a bosszúállás még annál is előbbre való. Menet közben megtudjuk, hogy a férfi múltját is tragédia árnyékolta be, miszerint korábban egy nyomortelepen élt a feleségével, ahol a TBC elvitte a gyermeküket. A férfi ekkor megfogadta, hogy többet nem nyomorog, és ezért választotta a bűnös, de nélkülözésmentes életet. Ez alapján valamelyest empatikusabbá válunk ugyan a karakterrel, de hálistennek ügyeltek rá, hogy szimpatikussá semmiképpen se válhasson. Mert Mancuso ugyanis cseppet sem törődik másokkal, lelkiismeret furdalás nélkül veszélyezteti a civileket, nem csak a vírussal, de menekülés közben még egy iskolabusznyi gyereket is túszul ejt. A befejezés pedig igazán királydrámai, Mancusót végül nem a rendőri, hanem a költői igazságszolgáltatás éri utol, és (SPOILER) pont ott leheli ki a lelkét, ahonnan anno kiszakadt, és pont azok által, akik közé egykoron maga is tartozott, és akiket utána mégis lenézett. Saját gőge előbb végzett vele, mint a gyilkos kór. (SPOILER VÉGE)




Az alapötlet bizony újrahasznosított, hiszen az egyértelműen a Pánik az utcákon című amerikai filmből származik, de hát az olaszok ekkoriban mindent koppintottak, és ettől még ez a film nem lett rosszabb. A főszereplő órája ketyeg, ahogy a rendőrségé és a városé is, ez pedig alapvetően meghatározza a film tempóját, hangulatát is, így a feszültség végig ott uralkodik a filmen, nincs üresjárat, nincs feleslegesen elnyújtott párbeszéd, a film szépen sodor magával. Kisebb, az összhatást nem túl jelentősen befolyásoló hibákkal rendelkezik csak, ilyen pl. a magát a fő cselekménysort elindító patkányharapás, illetve a fertőzés kicsit könnyelmű kezelése (sehol nem látni a rendőrök között biológiai vagy vegyvédelmi védőruhát viselő embereket, és a végén is csak egy darab nylonnal védekeznek a fertőzés ellen, illetve egyetlen fecskendőnyi ellenszérummal megakadályozni egy városméretű fertőzést okozni képes ragályt, hát eléggé b-filmes húzás), illetve Sabato játéka sem valami meggyőző, de a felügyelőt játszó Pier Paolo Capponit azért kiemelném. A kellemes régi magyar szinkron persze sokat javított a színészi játékokon, és ezáltal talán kicsit a filmen is.



Nem tudtam semmit a filmről, még a szinopszist sem olvastam el, az eredeti cím alapján abban a hiszemben ültem neki, hogy véres leszámolásokat, és keményen büntető zsarukat fogok majd látni, ahogy egymás ellen mennek Milánó utcáin, ezzel szemben inkább egy policseszkóba oltott izgalmas pszicho-thrillert kaptam, amit persze cseppet sem bánok, sőt! Érdekes, de ez esetben a magyar cím sokkal, de sokkal találóbb, mint az eredeti, ami ugye Milano: A kalábriai klán lenne, és ez alapján egyértelműen maffiafilmre asszociál az ember, de még én is. Ezzel szemben a kalábriaiak totál jelentéktelen résztvevői a filmnek, szerepük egyedül a film elején volt.

Izgalmas, feszes policseszkó-pszichothriller, igazi műfaji egzotikum, és én meg eléggé szerettem ezt a filmet.


Trailer:

 

A film jócsaja:

Silvia Monti

10 megjegyzés:

  1. Ez az egyik kedvenc filmem. Pontosan ezért is gyűjtöm a régi VHS kiadásokat, mert egy ilyen nem első vonalbeli filmhez is a legnagyobb nevek szinkronizáltak. Akár még jobbá is téve az eredeti filmet. Nem ez az első ilyen. :)
    Örülök, hogy tetszett. Több olyan poliziescok között számon tartott film van, amelyikben nemcsak az autósüldözések és a kőkemény arcoké a főszerep. Lehet, hogy ezekkel érdemes próbálkoznod. L'arma - The Gun című filmet ajánlom pld.
    Ez a poszt igen jól esett!!! Remélem nem zárult be a poliziesco akta itt a blogon. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, még el sem kezdődött. :) Mindenképpen tervezem az elmélyülést benne, mert az eddig látottak kifejezetten tetszettek. Kezdetnek pl. a régebben közösen összeállított 10-es listát akarom végigvenni.

      Törlés
  2. Könyvjelzőkhöz hozzáadva.:)

    Metalucifer

    VálaszTörlés
  3. ahogy látom Stuart Little eléggé szarban van, jól kikötözték szegényt.
    a trailert meg nem sikerült elkapósra megcsinálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azon az egeren vagy patkányon beszartam. :D Szegény úgy volt oda kikötözve, mint valami Tom és Jerry rajzfilmben. Gondoltam is, hogy berakok oda egy képet róla, alá írom, hogy a "maffia senkit sem kímél" vagy valami ilyesmit. És ezek szerint szegényt még éjszaka is így hagyják ott a laborban, kikötözve. :)

      Törlés
  4. mint valami beteg egér fétis SM játék, szerencsétlen ahogy ott nézi mit csináltak vele, bizarr. olaszok... :]

    VálaszTörlés
  5. :)

    http://kepfeltoltes.hu/120628/mouse_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    VálaszTörlés
  6. szegény, ezt körbe kell küldeni az állatvédő ismerősök között, biztos lesz pár, aki megindul olaszba a megfeszített egeret kiszabadítani. de amennyire beteg simán el tudom képzelni, hogy nem a film kedvéért találták ki ezt a cuccot, ezt frankón használják. valaki majd egyszer megszakérti ezt a film szempontjából döntő jelentőségű kérdést.

    VálaszTörlés