2012. június 17., vasárnap

Villámkritika: The Darkest Hour (2011)

- A legsötétebb óra

R.: Chris Gorak

Néhány amerikai turista (akik mintha csak egy közepes amerikai sci-fiből léptek volna elő) Moszkvában reked, amikor a Földet éppen meginváziózzák az energikus ufók. A srácok úgy döntenek, hogy megpróbálnak túlélni.

Ha az ember olyan sok B-, C-, ZS-, F-, O-, S-filmet néz, mint mondjuk én, akkor óhatatlanul is lecsúszik az elvárási küszöbének szintje a bokájáig, és már sokkal kevesebbel is beéri, mint mondjuk a minden közepes, vagy annál csak alig jobb filmeken magát rendre felidegelő átlag filmbuznyák blogger, vagy a megjátszott cinikusságával az átlagból kitűnni akaró "hivatásos" kritikus, akit a lehúzott filmek alapján fizetnek. Talán ezért van az, hogy nekem bizony tetszett a Legsötétebb óra, annak ellenére is, hogy tökéletesen tisztában vagyok a hibáival. Egyszerű, naiv, butuska, néhol egyenesen bosszantó, a kliséket is szórja két marokkal, de a picsába is, de ha egyszer tök jól szórakoztam rajta! Mert hogy miért is utáltam volna? Egy jópofa, és valahol még eredeti ötletre épülő, pörgős akció-sci-fit kaptam, ami egy poszt-apokaliptikus Moszkvában játszódik, és vannak még benne elektromos élienek, macsó ruszki kommandósok, összeomló épületek, és persze tök jó hangulat is (aki nem látta meg benne a Stalkert, annak nincs keresnivalója ebben a szakmában), meg persze egy rakás hülyeség is. Na de ez mégis kit lepett meg? Ez egyrészt a műfaj velejárója, másrészt mi alapján várt valaki is többet egy UFO inváziós másfél órától, ami felett ráadásul ott lebegett Timur és csapata? Néhány nagyobb butaságot valóban megspórolhattak volna, de míg mások agya elraktározza az ilyesmit, az enyém automatikusan átugorja, ha azt érzékeli, hogy egyébként működik a szórakoztatás. Márpedig nekem a hibáival együtt is élvezetes, bár csak szigorúan alkalmi  kikapcsolódást nyújtott. Vagyis nálam itt most a pohár félig tele volt.


11 megjegyzés:

  1. Az első pozitív hangvételű kritika, amit a filmről találtam. Érdekes, mert az eddigiek alapján közel nézhetetlennek jött le a múvi, ez alapján viszont szórakoztató, butuska műfaji filmnek, ami arra jó, h átvészeljem vele a nagy nyári kánikulákat. Nálam a Clash Of The Titans volt az ilyen, meg a John Carter. Most készülök meglesni a Wrath Of The Titans-t, szintén erre számítok.

    Metalucifer

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismersz, nem szokásom nagyon lehúzni semmit. Én sokakkal ellentétben nem úgy ülök neki a filmeknek, hogy aztán a hibákat jegyzeteljem, hanem egyszerűen próbálom megkeresni mindenben az értékelhetőt. Ezért mondtam, hogy a pohár félig tele volt, vagyis egy a hibái ellenére szórakoztató filmet találtam meg benne. Az összhatás a lényeg.

      Törlés
    2. Pedig amilyen filmeket be szoktál vállalni, nem egyszer komolyan kell értékelhető momentumok után vizslatnod (lásd a sokat emlegetett Kommendós-prodzsekt).:)
      Most h így mondod, tényleg nem rémlik egy kötekedős-kritikád sem. A Transformers-t akartam felhozni, de mondjuk ott sem a (amúgy igencsak béna) filmeket, hanem a képregényeket, illetve az egész alapkoncepciót tárgyaltuk. Így visszagondolva talán ott lehettél volna tárgyilagosabb, de más tényleg nem jut eszembe.

      Metalucifer

      Törlés
    3. Ja, híresen kurvajó szívem van. Mások ezt biztos úgy mondanák, hogy igénytelen vagyok. :)

      A közepes film vagy bármi más (mondjuk 3 pont vagy 5 pont osztályozástól függően) szerintem még alapvetően jó is lehet, legfeljebb nem eredeti, nem túl maradandó, csak egy felejthető felszínes szórakoztatás. Amit pozitívan értékelni kellene, azok a plusszok, amiket ehhez képest nyújt egy film. Persze a pontozás mindig csak egy szubjektíven megsaccolt számszerű átlagérték, a részleteket magában a kritikában kell megemlíteni. Nincs nemzetközileg elfogadott szabvány értékelő rendszer.

      Én anno az Artérián így definiáltam a sajátomat:
      (10-es pontrendszerben)

      1 = Ótvar, filmként nem értékelhető szarszemét
      2-3 = Gyalázatosan kaki film, de bizonyos részei élvezhetőek
      4 = Átlag alatti, nem túl jó alkotás, de borral/sörrel elmegy
      5 = Minden tekintetben átlagos film, különösebb reakciót nem volt képes kiváltani belőlem
      6 = Az átlagosnál némileg jobb, bizonyos részeiben kimondottan ötletes, de felejthető film
      7-8 = Tök jó film, ötletes, szórakoztató, elgondolkodtató, de azért még nem remekmű
      9 = Nagyon szuper film, mindenképpen ajánlott, megy ki DVD-R-re
      +
      10 = Chavez Nagydíjas alkotás, minden ezredmásodperce és képkockája a tökéletességet hordozza magában, de legalábbis nekem nagyon tetszett.

      Ha nem is mindig, de többnyire azért tartottam magamat hozzá.

      Törlés
    4. Pontosan ezért nem szoktam pontozni. Egyfelől felállítani és definiálni egy ilyen pontrendszert kurva nehéz, de még nehezebb tartani magadat hozzá, nekem legalábbis tuti nem menne. Meg hát ugye amit Te is említettél, a pontok, és azok számának szubjektivitása.Inkább írock még a legótvarabb filmről is 5-10 mondatod, az egyszerűbb a számomra és szerintem célszerűbb is.

      OFF: amikor olvastam a twittereden az "Előrejelzés szerint.." bejegyzést, már kezdtem örülni, h jön egy kis zuhé ebbe a rettenetes kánikulába. Sajnos csalódnom kellett...

      Metalucifer

      Törlés
    5. A pontozás arra azért jó, hogy esetleg az alapján eldöntheted, hogy érdemes-e elolvasni a kritikát, ha mondjuk egyébként a film annyira nem is érdekelne. Illetve ha kimondottan a jó pontokat kapott filmekre keresel, akkor így könnyebb, mintha végigolvasnád az összes cikket.

      Esőt sajna nem tudok garantálni, pedig ha rajtam múlna, 365 napon át esne. Éppen ezért Skyrimezek, ott jó hideg van. :D

      Törlés
    6. Én a Diablo 1-el tolom, ott meg mindig sötét van, jó nekik, a napocska nem égeti őket sosem.:D

      Metalucifer

      Törlés
    7. Mindegy, csak távol legyünk ettől a kurva valóságtól. ;)

      Törlés
    8. Pár hónapja kaptam két Skandar Graun gyűjteményes kötetet (régi Cherubion kiadások), az egyiknek a végén van egy reklám, az alábbi szlogennel:

      "A múlt és a jövő egyaránt a mi területünk (a jelen sivár és lehangoló)!"

      Úgy látszik ez a geek-lét fundamentuma.:)

      Metalucifer

      Törlés
    9. Nézőpont kérdése, nekem a jövő is sivárnak és lehangolónak tűnik.

      Törlés
  2. Még nem láttam. De szeretem az ilyesmit. Megpróbálom összeszedni, aztán jól megnézem.

    A pontozás mindenképp kell!!! Nem én miattam, mert én mindent elolvasok. De, amit Chavie mond, hogy ha valakit nem érdekelnek az 1-2 csillagos rettenetek - engem nagyon is :)-, az tudjon kicsit szelektálni.
    Legalábbis reméljük, hogy vannak további érdeklődők is. :)

    VálaszTörlés