2012. május 31., csütörtök

The Devil's Rock (2011)

R.: Paul Campion

A második világháború idején két új-zélandi kommandós érkezik az egyik Csatorna-szigetre a partraszállás előestéjén, azzal a feladattal, hogy diverzáns akciójukkal elvonják a németek figyelmét a normandiai partokról. A szigeten található katonai erődítményből azonban női sikolyokat és üvöltéseket hallanak, ezért a két Kiwi azt gyanítva, hogy esetleg az övéiket kínozzák, behatol az objektumba, ahol egy rakás halott, egy őrült náci, és ő okkult szertartásának eredménye várja őket.



Mostanában mindenki a Hold túlsó felére vándorolt nácikkal van elfoglalva, de én csak azért sem róluk regélek most, hanem egy másik, kisebb volumenű okkult nácis témájú filmről, aminek érthető módon közel sem volt olyan nagy hírverése, pedig véleményem szerint kijárna neki a nagyobb figyelem. A The Devil's Rock egy szolid költségvetésű független új-zélandi horror, amit az angol születésű, és egyébként nagy költségvetésű hollywoodi filmek vizuális effekteseként melózó Paul Campion forgatott, méghozzá nagyrészt saját zsebből és mindössze két hét alatt. (Campion eddig két rövid filmet rendezett csak, az Angolnalányt és a Pokolhörcsögök Éjszakáját. Ezt a címek miatt le kellett írnom.) A kis büdzsét a rendező azonban okosan használta fel, mert nem a látványon spórolt, hanem inkább minden máson, vagyis nem akart nagyobbat markolni, mint ameddig a takaró ért, ezért inkább egy visszafogottabb, kevés szereplős kamarahorrort csinált, ahol csak kevés trükkfelvételre volt szükség, viszont azok legalább normálisan néznek ki. És bár a legtöbbet a sztoriból kellett feláldozni cserébe, a végeredmény így is példamutatóan korrekt, vagy mondjuk inkább egyszerűen úgy, hogy tök jó lett.




Az enyhén Lovecraft ihletésű és hangulatú történet nem tocsog percenként a vérben (bár nem is spórol vele), főleg a suspensere épül, és azzal nagyon jól és okosan is bánik. Ha maga a sztori egyébként nem is valami eredeti vagy éppenséggel újszerű, és érthető okokból kicsit túlbeszélt is, a lehetőségekhez képest még így is nagyon izgalmas bír lenni, és képes elejétől a végéig teljesen lekötni a figyelmet, ami azért nagy szó. A feszültségteremtés, a látvány, a színészi játék, és még a dialógusok is több, mint rendben vannak, ahogy a gore effektek is dicséretesen impozánsak (még egy Cannibal Holocaust homázsra is futotta), szintúgy a szexi démoncsaj maszkja, ráadásul az olcsó CGI-tól is meg lettünk kímélve, ami véleményem szerint a mai B-filmek legnagyobb rákfenéje.



A The Devil's Rocknál egyértelműen látszik, hogy a hozzáértéssel semmi baj, inkább csak a szűkös anyagi források szabtak neki korlátokat, de azokon belül viszont remekül teljesít. Szerintem ezt most egy ígéretes bemutatkozó filmként értékelhetjük, abban bízva, hogy legközelebb már több pénzből tud Campion dolgozni. Ő már lényegében ott van Hollywoodban, nagy csalódás lenne, ha nem tudna onnan feltörni. Bevallom, a filmtől én nem vártam sok jót, a téma meg a (félrevezető) poszter vett csak rá a megtekintésére, de ehhez képest jól eső pozitív csalódás ért. Bárcsak legalább ilyen lenne, minden kis költségvetésű B-horror. Az új-zélandiak uralkodnak!


Trailer:

3 megjegyzés:

  1. Na, csak megérte mindennap ideklikkelnem. Kicsit megijedtem, hogy nem fogsz többet írni.
    Inkább legyen ritkábban poszt, de azért legyen.
    Miért is kéne leállni. Akkor írj, amikor jólesik. Majd kivárjuk.

    Nem néz ki rosszul ez a mozgókép. Nem mondom, hogy megnézem, de tényleg korrektül fest. Főleg a lyány. :)

    VálaszTörlés
  2. Ncore-on már kiszúrtam a filmet, csak attól tartottam, h egy unalmas nazipoltation-hommage az egész, de ezek szerint tévedtem. Nézős.

    Metalucifer

    VálaszTörlés
  3. Hát még mindig nem vagyok benne biztos, hogy akarom-e csinálni, az utóbbi napokban pl. abszolút nem volt kedvem, se erőm hozzá, már az elköszönő posztot is elkezdtem megírni, de még azzal is csak kínlódtam. :) De talán ha úgy csinálom, hogy inkább ismertetőket írok hosszú litániák helyett, akkor az egy elfogadható kompromisszum lehet. Úgy látszik ilyen hullámaim vannak, mert van amikor csak úgy fosom a szót, és egész jópofákat írok, máskor meg a szinopszis is gondot okoz. Bloggernak is pocsék vagyok. :)

    VálaszTörlés