2012. május 11., péntek

The Aftermath (1982)

- Zombie Aftermath

Három asztronauta visszatérne a Földre, de valami ismeretlen okból nem fognak jeleket a bolygóról. Így aztán a nehézkes landolást végül csak ketten, Newman (Steve Barkett) and Matthews (Larry Latham) éli túl. Az űrhajósok megdöbbenve észlelik, hogy távollétükben a nukleáris holokauszt elpusztította az életet a Földön, és az egykori Los Angeles már csak üszkös romokból áll. De nem mindenki pusztult el, akadnak túlélők is, akik közül a többség vérszomjas zombivá vált, mások pedig bandákba verődve fosztogatnak és ölnek. Newmanhez csatlakozik néhány normális túlélő (akik egyik fenti csoportba sem tartoznak), majd hamarosan meggyűlik a bajuk a szadista Cutterrel (Sid Haig) és bandájával, akik főleg a női túlélőkre vadásznak. Amikor Cutter megtámadja és többjüket megöli, Newman bosszút esküszik, és egyedül száll szembe Cutterral és a haramiáival.



A The Aftermath egy nagyon low-budget, szinte már amatőr poszt-apokaliptikus akciófilm, ahol ráadásul nem csak a pénznek, de sajnos az eredetiségnek és a hozzáértésnek is híján voltak a készítők. A főszerepet is játszó Steve Barkett még 78-ban forgatta le ezt a független mozit, amit részben saját maga írt, vágott, a produceri teendőket pedig a legendás Zs-film veterán, Ted V. Mikelssel (Astro Zombies) együtt látta el, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a színészek és a stáb közé a rokonait és barátait is besorozta. Barkett végül csak 82-ben tudta a mozikban bemutatni a filmet, ami persze inkább később, videón futott be "karriert".



Egy ilyen filmtől természetesen nem lehet túl sokat várni, és nem is érdemes, mert sajnos az amatőrség és a minimál költségvetés az alkotás minden szegmensére alaposan rányomta a bélyegét. A történet, mely jól felismerhetően olyan klasszikusokból táplálkozik, mint az Omega Man, a Majmok Bolygója, vagy a Dawn Of The Dead, nélkülözi a legminimálisabb eredetiséget és kreatív ötletet, döcögős, esetlen, és az első két harmadban fárasztóan lassú, amin csak még tovább rontanak a mesterkélt párbeszédek, a gyenge alakítások, a felesleges és zavaró narráció, illetve a gyér látvány. A poszt-apokaliptikus fíling jóformán kimerül néhány manipulált (ám hangulatos) romos városkép bevágásában, a konkrét helyszíneken ebből még kevesebb érződik, a leginkább elhagyott gyárudvarokban, raktárakban és sivatagi környezetben felvett jelenetek, plusz a jelmezek (egy lézerpuskát leszámítva) miatt semmi nem utal arra, hogy itt most valami sci-fi-szerűséget látunk. De később is csak minimális számú trükkfelvétellel találkozunk, amik többsége az adott korhoz mérten korrekt, de közel sem forradalmi. A film speckó effektesei egyébként a Skotak testvérek, akik később mindketten Oscart nyertek a Mélység Tikáért, illetve a Terminátor 2-ért és az Aliensért.




A film az utolsó fél órában az akciójelenetekkel már javít valamelyest az összképen. Ez a szokásos logikai butaságokkal teli, de a korábbiakhoz képest látványosabb, durvább és nagyszabásúbb akciószekvencia már fel tudott rázni a bóbiskolásból,  és bár egyébként ez a film legjobb része, én nem egy sima akciófilmként ültem neki még az elején. Ami meglepően jól sikerült (sőt talán túl jó is ehhez a filmhez), az a zene. John W. Morgan szimfonikus feszültségkeltő aláfestése erősen kilóg a film alól, hiszen akár egy nagy költségvetésű mozi zenéje is lehetne.




A film pro érvei mellé sorakoztatható még fel Sid Haig is, aki ugyan a szokásos gusztustalan genyó karakterét ismétli itt is, de azt roppant meggyőzően teszi, szó mi szó, imádnivalóan jó a faszi. És ha már legendák meg nagy nevek, az univerzum első számú sci-fi rajongója, Forrest J. Ackerman itt is cameózik egyet, mint a múzeum haldokló kurátora. Érdekesség még, hogy a női főszerepet a néhai Andy "Man On The Moon" Kaufman barátnője, Lynne Margulies alakítja, akit Forman filmjében Courtney Love játszott.



Nem tudom szépíteni a verdiktet, olcsó, lapos C-film, a "szódával sem megy el" fajtából. A végére kicsit magához tér ugyan, de ettől még nem lesz jó, csak maximum elviselhető. Biztos vannak, akik annyira megszállott rajongói a poszt-apokaliptikus szubzsánernek, hogy engedékenyebbek vele, én mindenesetre nem tudom ajánlani.





Trailer:

2 megjegyzés:

  1. Engem érdekelt, még nem láttam. Hát, nem tudom meg merjem -e nézni. :)

    VálaszTörlés
  2. Úgy láttam, hogy azért vannak, akik szeretik, de én nem tudtam. A zombis borító meg a képek alapján mondjuk tényleg úgy tűnhet, hogy jó film, mert én is azok alapján választottam. :)

    VálaszTörlés