2012. március 12., hétfő

Phantom Raiders (1988)

aka Fantom harcosok

"... a srácnak az apja kommunista terroristákat képez ki." 

Egy megkattant ezredes (Mike Monty) kommunista terrorista kiképzőbázist tart fent Vietnám dzsungeleiben. A híre eljut a CIA-hez, akik szeretnék kideríteni, hogy mi baja az öregnek, és hogy mégis mi folyik ott Gyöngyösön, ezért odaküldik Python Lang (Miles O'Keefe) ex-kommandós nindzsa akárkit, hogy hozza haza, vagy lője le a francba ott helyben. Velük tart az ezredes fia is, aki szintén szuperkommandós képzést kapott, és Python iszákos, balfasz drogkereskedő haverja, meg annak cimborái, akik még csak most fognak kapni ilyet.

Azt írja az Imdb, hogy a film forgatókönyve 30 oldalas volt, amit azért kétkedve fogadok, szerintem jó ha volt az 15. Ebben a filmben ugyanis nem sokat beszélnek, legalábbis az emberek, a fegyverek viszont annál inkább. A játékidő felétől már szinte folyamatosan csak ugyanazt a monoton géppuskasorozat effekteket halljuk a robbanások hangjával vegyítve, és ez roppan idegesítő tud lenni, mert még csak zene sem nagyon jutott alá. Embereink amúgy már nevetségesen sok fekete pizsamás kommunista terroristát  (imádom a hangzását) likvidálnak, az áldozatok száma szerintem meghaladta Vietnám össznépességét is, így ez már lényegében népirtás. Ennyi Vietkong egyszerűen nem is fér el a dzsungelben, anélkül, hogy ne lógna ki valahol a széle!

Miles O'Keefe szokás szerint kemény, mint a reggeli merevedés, szúrós, macsó tekintete megadásra kényszerít bármely reguláris hadsereget, de ha mégsem, akkor még mindig tucatszám dobálhatja a shurikeneket (amik kétféle változatban hozzáférhetőek: robbanóanyaggal szerelt, és homlokkeresős), utántöltés nélkül szórhatja az ólmot, és játszhatja a kommandós nindzsát meg az agyát. A társai sem különben elitek, csak lőnek és dobálnak megállás nélkül, látszik, hogy a "ninjuccu" elemekkel kevert speciális gyorstalpaló kommandós kiképzésen tanultak a hasznukra váltak. Megfigyeltem, tárat is csak 1:10.56-nál cserélnek először.



A kommunista terroristák is megérik ám a pénzüket, a csapatszellem olyan erős bennük, hogy az istennek sem hajlandóak szétszóródni támadás esetén sem, és így a halálba is együtt mennek a bajtársak. Az elején, amikor mutatták a kiképzésüket, látni lehetett, hogy szorgalmasan gyakorolták a szaltót, ami elsőre furcsa lehet, de hamar rá lehet jönni a gyakorlati hasznára. Gránáttól vagy robbanástól való elhalálozáskor ugyanis különösen jól jön az akrobatikus képesség.

De inkább eltekintenék most a szokásos illogikus marhaságok felsorolásától, egyrészt mert nincs rá egy hetem, másrészt mert már régen rájöttem, hogy a kommandós filmek alternatív világokban játszódnak, ahol bármi lehetséges, a végtelenített kapacitású lőszertártól a torkolattűz nélküli géppuskákon át a golyóálló amerikai, és golyómágnesként működő vietnámi katonákig bezárólag. Viszont vannak igazán kedvenc, mondhatni örökzöld-gyanús pillanatok. Ilyen pl. a toborzás, ahol Python ezzel a remek marketing szöveggel próbálja a veteránokat harcba csábítani:

"- Ócska nepperként akarjátok végezni? Hogy a gengszterek lelőjenek?"

Hát ki ne rettenne meg ettől az eshetőségtől és vállalná el azonnal a sokkal kecsegtetőbb perspektívát kínáló öngyilkos vietnámi bevetést több száz géppuskás komcsi terrorista között, nem igaz? :)



Ez a film olyan rossz, hogy az már tiszteletre méltó, néhány pillanata pedig egyenesen aranyat ér. Túl több tucat ilyen jellegű filmen, elmondhatom, hogy meglepetés volt számomra is, hogy még mindig van lejjebb. A Fantom harcosok az egyik legfosabb film a kategóriájában (azért az Operation Warzonet semmi nem veri), de nem tagadhatom le, hogy néha elég jól elszórakoztam a tufaságán.


Tréler:

6 megjegyzés:

  1. Ez irdatlan nagy genny,a robbanó suriken mekkora ötlet. Bírtam, de a Phantom Soliders-t még jobban, az valami egészen földöntúli filmélmény.

    VálaszTörlés
  2. A Phantom Soldiers sokkal jobb film ennél, legalább 100 dollárral többől is készült, mint ez, bár leginkább csak arra emlékszem belőle, hogy abban is irdatlan sokat lőnek és robbantanak. :)

    VálaszTörlés
  3. Asszem ezt kihagyom. :)

    VálaszTörlés
  4. Épp pár hete néztem meg, nem okozott csalódást, éppen akkora gagyi, mint vártam. Pár vicces pillanata azért volt. Meg a díler trió is odaverte neki rendesen, azt is nehéz volt elhinni róluk, h 200 méter tudnak futni egyhuzamban, nemhogy ninja-kommandózni.

    Metalucifer

    VálaszTörlés
  5. :D A filmet nem láttam, de ez az írás remek.

    VálaszTörlés