2012. március 9., péntek

The Savage Seven (1968)

Egy motoros banda érkezik a sivatagi porfészekbe, és alaposan felkavarják az ott élők életét. A mindig balhéra kész falka némi csetepatét követően végül összebarátkozik a várost vezető fehérek által sanyargatott helyi indián lakossággal, és még a helyi boltot is kifosztják közösen. De a gonosz, rafinált és nagyon dagadt városi főkutya végül kijátsza egymás ellen a motorosokat és az indiánokat.

Ismét egy Tarantino favorit, de őszintén szólva nem tudom, hogy mit látott benne Q, amiért érdemesnek találta a kedvenc grindhouse filmjei közé sorolni, illetve a fesztiválján bemutatni. A film fele csak bunyóból áll, de még így is baromi unalmas. A végére azért már észre lehet venni, hogy volt itt menetközben valami sztori is, csak hát a sok fárasztó emberkedéstől nehéz volt észlelni. De van itt némi zavaros vad romantika is, meg rengeteg idegesítő párbeszéd és karakter, majd egy kaotikus végkifejlet, ahol a lakosság összecsap a motorosokkal. Ezt igyekeztek a lehetőségekhez mérten grandiózusra és látványosra csinálni, de inkább lett vicces, különösen a kartondobozokból emelt barikádok, meg az ütések során métereket repülő motorosok (a jó öreg kötéllel visszarántós trükk), illetve a "mindenki üt mindenkit, akit csak ér" koreográfia. Komolyan mondom, mint valami olcsó western kaszkadőrshow turistáknak, olyan volt.

Ahogy nézem erősen szélsőségek között mozog a film megítélése, én azok közé tartozom, akiknek nem igazán tetszett. Persze annyira nem is vészes, pláne, ha van hozzá türelmünk és idegünk, de lehetett volna ez egy sokkal korrektebb film is, kevesebb verekedéssel és duhajkodással. 

Trivia: 
Ők is szerepeltek a filmben: Penny Marshall rendező (Ébredések, Segítség, felnőttem), Duane Eddy rock and roll sztár, Max Julien blaxploitation ikon (The Mack)

Rendezte: Richard Rush
Operatőr: Kovács László (Szelíd Motorosok)


Tré-ler:

Filmzene:

7 megjegyzés:

  1. Yeaaah, folytatódik a Chavez's Real Grindhouse X-perience projekt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jó cikkecske, meg jó muzsika..de ez csak tényleg 1 és feles csillag?, csak azért kérdezem, mert tényleg kedvelem a motoros bandás filmeket..

      pl. az Easy Rider(1969)tetszett :)

      Törlés
    2. ajánlom a Rumble Fish-t, inkább bandás, mint motoros, de megéri.

      Törlés
  2. Valamiért nem csípom annyira a motoros filmeket. Pedig a motorokat igen.

    VálaszTörlés
  3. Ööö, egy Zatoichi összest szívesen olvasnék már. :)

    VálaszTörlés
  4. Én a motorokat, motorozást nem csípem különösebben, de a motoros filmeket már valamivel jobban. Az ilyenek egyébként a legkevésbé szólnak magáról a motorozásról, sokkal inkább a bandázásról meg a huligánkodásról. Ez a másfél csillag nem olyan rossz ám, mert 5-ig osztályozok. Vagyis 10-es listán ez durván 3-4 pont.

    Az Easy Ridert egyszer láttam, és akkor szerettem, bár leginkább Nicholson miatt, illetve emlékszem, hogy a vége nagyon tetszett, hatásos volt. De a hippiket nem csípem. :)

    Zatoichi lesz, az tuti, bár olyan hosszú listát írtam már így is magamnak a megnézendőkről, hogy ha 24 órában néznék filmeket, akkor se érnék a végére. A sorozatot is jó lenne megnézni, de még hiányzik vagy 50 rész. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én imerek egy motoros bandát, megszoktak látogatni minden évben, kedvelem őket, lehet ezért szeretem a mocis filmeket, amúgy ez a banda nagyon kult és nagyon rendesek :)

      Törlés