2012. március 29., csütörtök

The Town That Dreaded Sundown (1976)

R.: Charles B. Pierce

1946, Texarkana városában éjszakánként egy a fején zsákot viselő sorozatgyilkos szedi áldozatait. A rendőrség tehetetlen, az emberek pedig rettegnek az éjszakáktól. A városba hívják a legendás Texas Rangert is (Ben Johnson), hogy segítse a nyomozást, de hiába minden, a zsaruk nem hogy nem jutnak a Fantom nyomára, de az még akkor is tovább gyilkol, amikor már éjjelente az utcákon rendőrautók tucatjai korzóznak, és a lakosság felfegyverkezve, bereteszelt ajtók és ablakok mögött retteg.

Szeretem a valós események alapján készült, vagy legalábbis ihletett horrorokat, a sorozatgyilkosok pedig az egyik kedvenc témám. A Város, amely rettegett a napnyugtától a máig megoldatlan texarkanai Holdfényes Gyilkosságok, vagy más néven a Fantom Gyilkos esetének féldokumentarista feldolgozása. (1946 tavaszán 5 embert ölt meg egy ismeretlen, a túlélők leírása szerint a fején zsákot viselő férfi. Néhány női áldozatot meg is erőszakolt, és rendszerint ki is fosztotta a halottakat. Sosem kapták el, az ügy azóta is "döglött akta".)




Azért csak fél-dokumentarista, mert bár a film során egy narrátor rendre összefoglalja az eseményeket, attól még egy hagyományos játékfilmet látunk, egészen pontosan egyfajta krimi/slasher hibridet. A slasherekért nem rajongok, de itt most pont ez a része, vagyis a gyilkos szemszögéből bemutatott gyilkosságok teszik igazán izgalmassá a filmet, mert a játékidő nagyobb részét kitevő nyomozás már sajnos nem tudja eléggé lekötni a figyelmet, de ennek leginkább az az oka, hogy a zsaruk a valóságban sem tudtak sok mindent felmutatni. Talán éppen ezért is követték el azt a butaságot a film készítői, hogy ostoba vígjátéki elemekkel próbálták feltölteni ezeket a nem túl eseménydús átmeneteket, csakhogy ezek a gagyi poénok nagyon kilógnak a már csak a valós háttere miatt is komolyabb értelmezést kívánó sztoriból, és ezért jelentősen le is húzzák az összképet. A gyilkosságok és maga a gyilkos jelenetei egyébként kellően parásak (a zsákfejű gyilkos azóta már klasszikus horrorklisé), bár ezekből olyan kevés van, hogy éppen hogy csak belefért a film a horror kategóriába. Bár az egyik legbizarrabb és egyben legidiótább gyilkolást is ebben láttam, a lényege, hogy kell hozzá egy kés, meg egy rézfúvós hangszer, a többin gondolkodjatok.



Az eredeti esetről már olvastam korábban, azok alapján kijelenthetem, hogy filmszerűsített, de elég pontos feldolgozása annak, a történet sem véletlenül maradt a saját korában. A vége persze légből kapott, csak hogy az eset és a gyilkos kilétének misztikuma még nagyobb legyen, illetve hogy a zsaruk hírneve se csorbuljon akkorát. (SPOILER Valójában nem kergették a zsaruk a gyilkost és nem is sebesítették meg. SPOILER)


Sajnos nem egyenletes egy mozi, ezért a nyomozásoknál sokszor belassul, és felesleges volt elviccelni is, de érdekességnek még így is jó (horrornak kevésbé), főleg ha utánanézünk a valós háttérnek is.


Trailer:

21 megjegyzés:

  1. Ez kurva érdekesen hangzik, kár,h ezek szerint nem sikerült túl izgalmasra. Mindig is érdekeltek ezek a kinyomozatlan gyilkosságok, sosem találom a logikát abban, h ilyen primitív eszközökkel operáló gyilkosokat miért is képtelenek elkapni a rendőrök (még akkor is, ha ezekben az időkben technikai szempontból még fejletlen is volt a bűnüldözés), és persze így minden egyes ilyen téma kap egy külön misztikumot. Meg persze cseszettül hátborzongatóak is.:)

    Metalucifer

    VálaszTörlés
  2. Azért nem rossz ám az elfogási arány, elég kevés ilyen jellegű lezáratlan ügy van, pont azért, mert a profilerek módszere elég jól működik. A legtöbb sorozatgyilkos tipikusan viselkedik, és így nem nehéz kiismerni őket és a nyomukra bukkanni. Bankrablások sokkal gyakrabban maradnak lezáratlanok.

    VálaszTörlés
  3. Nem mondtam én azt, h rossz az elfogási arány. Sőt, a fentebb már többször is említett,a megoldatlanságból fakadó misztikum és (elég beteges leírni ebben a vonatkozásban ezt a szót) kultusz az, ami felnagyítja a lezáratlan gyilkossági ügyeket. Bár az is igaz, h az áldozatok szemszögéből az, ha a tettes nem kerül elő, szimplán csak tragikusabb az egész.

    Metalucifer

    VálaszTörlés
  4. Még annyit, h ezekben az esetekben szerintem az a legfontosabb kérdés (természetesen a gyilkos kilétét illetően), h miért hagyta abba a gyilkolást? Mi késztette rá, h egy idő után leálljon, és éveken, évtizedeken keresztül uralkodjon magán, és türtőztesse magát? Azért miután az illető eljutott arra a szintre, h más embereket filézzen ki, hihetetlen, h le tud állni, és többé-kevésbé konszolidáltan tudja folytatni a (kis)polgári életét.

    Metalucifer

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez mindig a legizgalmasabb kérdés. A Fantom Gyilkos esetében azt feltételezték, hogy sanszos, hogy elkapták más államban más bűnügy miatt és lesittelték vagy kivégezték, esetleg máshogy halt meg, de az, hogy csak megunta és abbahagyta elég valószínűtlen, mert a sorozatgyilkosok többnyire sosem hagyják abba, legfeljebb csak leállnak a gyilkolással egy időre. A BTK gyilkos Dennis Radert például 2005-ben kapták el, miután már több, mint 10 évig nem hogy nem gyilkolt, de tisztes polgárként élt a családjával, bár a zsarukat közben heccelgette a leveleivel, végül ez is lett a veszte. 74-ben gyilkolt először, amikor már évek óta házas volt. Na, ez a kemény.
      A Zodiac Killer viszont igazi talány, mert az egy intelligens elme volt, az ő sorsa nagyon érdekelne.

      Törlés
  5. Olyan jót eldumálunk erről a témáról, eszembe is jutott egy filmötlet: áldoku (kézi kamerával), csak nem ilyen szellemes baromság, hanem egy megoldatlan gyilkosság-sorozat nyomába eredne a stáb, aztán jól beszopnák a killer-csávóval. Az ostromlott kisváros alapszitu pedig különösen izgalmas.

    Metalcuifer

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mondom, hogy eredeti ötlet, de egy ilyet pl. magyar viszonyok között is meg lehetne csinálni. Izgalmas, fordulatos sztori kell, és egy kis társadalomkritika ala Született gyilkosok.
      Ha csinálsz ilyen filmet, vállalom a maszkos gyilkos szerepét. Lehetne hozzá egy jó kis vírusmarketinget is csinálni, mondjuk megölök pár embert a valóságban, és mikor minden Híradó meg újság erről szól, akkor jöhetne a film. :D

      Törlés
  6. Mondjuk én ezt a témát egyáltalán nem tartom viccesnek, és kicsit ijesztőnek találom, ha valaki igen.

    Talán azért van ez, mert átéltem egy ilyen szituációt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig erre is tudtam volna egy vicceset reagálni. :)

      Egyébként így érthető, de szerintem nem gáz, ha valaki ilyetén módon és környezetben viccel a témával, legfeljebb nem mindenki tartja azt ízlésesnek, de hát nem lehet mindig, mindenkire tekintettel lenni. Én speciel bármivel képes vagyok viccelni, mert alacsony a morális önkontrollom, de általában jól viselik az emberek.

      Törlés
  7. nem tiszta, hogy most eredetileg a film bugyuta vicceire vonatkozott a megjegyzés, vagy a tiédre, de előbbik tényleg nem odavalók, és nem is annyira a nem viccelünk ilyennel dolog miatt, hanem mert még egy slasher hangulatát is tönkre vághatják, nemhogy ilyen megtörtént esetes most tényleg félj filmét. a te poénod inkább médiakritika számomra, nem annyira konkrétan a gyilkosságon van a hangsúly, de ez is érzékenység kérdése biztos. a humor meg nagyon sokszor olyan, hogy épp valakire/valakikre nincs tekintettel, ennyi. ezzel persze nem bagatellizálni akarok szörnyűségeket.
    amúgy meg pár évvel később egy ikon indult nagyon hasonló kinézettel útjára:
    http://4.bp.blogspot.com/_lpiDRDaH-mU/SYiAVXgw4XI/AAAAAAAAMDk/FacoWsLU-6w/s400/jason.jpg
    csak aztán hokimaszkra cserélték a zsákot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy értelmeztem, hogy a Metalcuifer ötletére írt vírusmarketinges hüleségemre, mert hogy a filmben engem kifejezetten zavar, ha elviccelik úgy, hogy közben a film nagyobb részében meg egyébként komolyan veszik a sztorit. Mert még a nőnek öltöztetett csali zsarukat (lásd kép) csak lenyelem valahogy, hiszen ez bevett szokás volt, de a Hazárd megye lordjai féle üldözős jeleneteknek baromira nincs itt helye. Tessék, meg is találtam:
      http://www.youtube.com/watch?v=2d915_G3dYU

      Még ha viccesnek is találnám, akkor is a film egészének rovására írnám.

      Törlés
    2. Médiakritikának nehezen tudom értelmezni, hiszen láthatóan Chavez a sorozatgyilkosos-médiák (nemcsak fikciós) lelkes fogyasztója.

      És ez a másik, ami zavar ebben a témában: az igazság kérdése.
      Van-e egyáltalán sorozatgyilkosokról szóló nem-fikciós tartalom? A "battai rém" esetében konkrétan tudom, hogy a jelenleg a neten olvasható anyagok róla tele vannak szenzációhajhász kitalációval, "korszerűsítésekkel", ill. elhallgatnak egyes részleteket.

      Vagy ott van Báthory Erzsébet esete, ami igen nagy valószínűséggel részben, vagy teljes egészében kitaláció,de ez nem sokakat érdekel.

      Metalicufer szerint pl. minden sorozatgyilkos "filéz".
      Vagy úgy érti, hogy aki nem elég brutális, az nem is az? Vagy csak onnantól nem is érdekes?

      Pedig ezekből az esetekből lehetne/kellene tanulnunk, de ha elvicceljük/hazudozunk róluk, akkor nem fog menni.

      Mindezek ellenére, ha komolyan, igényesen dolgozzák fel a témát, azt tudom értékelni, pl. a Millennium c. sorozatot igen jónak tartom.

      Törlés
    3. Bármennyire is nehezen hihető, de engem leginkább a dolog pszichológiája érdekel, persze a nyomozási folyamat is érdekes tud lenni. Én szeretem az élet írta sztorikat (pláne, ha akad bennük egy kis misztikum is), és ennek csak egy része a sorozatgyilkosok. Foglalkoztat az élet és halál kérdése, és mivel ateista vagyok, nem vagyok hajlandó a vallás egyszerű és kényelmes magyarázataival beérni, de senki ne gondolja, hogy valami betegagyú halálhívő vagyok. Csak kíváncsi. :)
      Sorozatgyilkos témában egyébként a fikciót nem is igazán szeretem.

      Törlés
    4. ???

      A halál ateista értelmezésénél egyszerűbbet kitalálni se lehet.

      OFF

      Ez az óra hülyeségeket irogat

      Törlés
    5. Valóban, de ez főleg csak maga a halál és az azutáni állapot értelmezésére igaz, én itt most arra is gondolok, hogy az emberek halálát nem lehet valamiféle felsőbb hatalom akaratára fogni, csak azért, hogy aztán vígasztalva érezzük magunkat. Én arra keresek magyarázatot, hogy pl. adott embert mi viszi rá arra, hogy öljön, akár mást, akár saját magát, illetve hogy miért is viszonyulnak a különböző kultúrák és vallások másképpen a halálhoz. A japán témák is valószínűleg ezért érdekelnek az átlagosnál jobban, mert ők aztán az élet és a halál értelmezését tekintve is igencsak sajátosak.

      Órának utánanézek.

      Törlés
    6. "hogy az emberek halálát nem lehet valamiféle felsőbb hatalom akaratára fogni"

      És ezt melyik vallás teszi?
      A kereszténység pl. biztos nem.
      A szabad akarat fogalmáról még nem hallottál?

      Törlés
    7. Hallottam, de az "Úr akaratáról" meg az Isten kifürkészhetetlen útjairól is.

      Törlés
    8. Ezt a vitát itt nem célszerű folytatni szvsz.
      Mindenesetre a kereszténység tanítását elég felületesen ismered, ha úgy gondolod, hogy azt állítja, hogy minden ember halála Isten akaratából következik be.
      Valójában pont az ellenkezőjét tanítja, lásd bűnbeesés.

      Törlés
    9. Annyira azért ismerem, hogy ne szimpatizáljak vele, mert nem szeretem az irányított gondolkodást, de nem is a keresztény tanokat kívántam támadni, csak megjegyeztem, hogy racionalista vagyok, különösen a halál és az élet kérdésében.

      OFF: Az órával nem tudok mit kezdeni, állítólag gyárilag rossz, de dolgoznak rajta.

      Törlés
    10. a sorozatgyilkos-médiák legyen inkább sorozatgyilkos-médiumok, már ha létező kategóriáról beszélünk egyáltalán, de hogy egy kalap alá sincs nagyon értelme venni ezen tengely mentén már csak a filmeket is, az is biztos.

      Báthori vérfürdős legendája nagyjából Drakula gróf kategória, kitalált rémtörténet.

      konkrét bűnügyeket kinyomozni és feldolgozni, vagy egy ilyenen - esetleg egy kitalált történeten - keresztül foglalkozni a jelenséggel nem ugyanaz, utóbbi a több vetület és sok szempont miatt szabadabb értelmezéseket szülhet, előbbivel kapcsolatban meg kérdéses a viccelődés létjogosultsága, de ilyet itt senki sem tett.

      a vallás bekeverése meg már annyira távol van a filmtől és a kritikájától, és annyira összetett és meggyőződéshez kötött, hogy semmi értelmét sem látom belemenni. nem mintha én nem mennék bele néha ilyen játékba, de leggyakrabban sportvita marad.

      napi okoskodó köcsög komment letudva. :]

      Törlés
  8. "Metalicufer szerint pl. minden sorozatgyilkos "filéz".
    Vagy úgy érti, hogy aki nem elég brutális, az nem is az? Vagy csak onnantól nem is érdekes?"

    Ezeket a baromságokat honnan az úristenből szoptad ki?

    Metalucifer

    VálaszTörlés