2012. március 13., kedd

Vacanze per un massacro (1980)

aka Madness

R.: Fernando Di Leo

Egy veszélyes bűnöző megszökik a börtönből, és a hegyekben lévő kis házba igyekszik, hogy magához vegye a korábban rabolt több száz millió lírát, amit a kandalló előtt ásott el. De a házban éppen ekkor egy amatőr vadász és annak felesége, illetve a nő nimfomán húga (aki mellesleg a férfi szeretője is egyben) tölti az időt. A rabló pedig, ha már ott van, nem csak a kandalló padlóját csákányozza meg.

Olcsó, kamara-sleaze Az utolsó ház balra szellemének erőtlen megidézésével, a kor egyik nagy alternatív szexszimbólumának (ha nem lenne egyértelmű, most Joe Dallesandroról beszélek) vonzerejére, és Lorraine De Selle nem sokat takaró lenge ruházatára építve. De sajnos ennél sokkal többet nem is tud nyújtani ez a másfél óra. Olyan ez a film, mint a gonosz nőállat, aki csak húzza az embert, aztán ha idő van lelép, és ott hagy kielégítetlenül. Az idegi és a szexuális feszültség végig jelen van, a szemérmetlen pucérkodás szintúgy, de a szex és az erőszak tombolása csak nem akar beindulni, márpedig így csak egy kissé vontatott, unalmas játszadozást nézhetünk másfél órán keresztül, ahol még a szexjelenetek is igencsak szolidra sikerültek.



Pedig a stílussal nincs is baj, Bacalov újrahasznosított progresszív rockja (Milano Calibro 9) érdekes atmoszférát ad ennek a feszkós miliőnek, és a színészi játék sem kezdhető ki, viszont ezek önmagukban nem elegek az impotens cselekmény mellett, pedig ott volt benne egy jó kis exploitation ígérete és lehetősége. A vége ettől függetlenül elég korrekt lett (de nem is jó), csak kár, hogy egyedül akkor szólt nagyobbat.


Fernando Di Leo munkásságával majd csak ezek után tervezek behatóbban megismerkedni, de ahogy látom a mesternek voltak jobb napjai is, szóval ez csak amolyan megbotlás lehetett. Ígéretes numerának tűnt, bealvás lett belőle.


Trailert nem találtam, de van video, amiben Joe megöklözi Lorrainet:


A spanyolok kicsit túlreagálták a borítót. Az überfegyverek és extra izmok hozzáadása úgy látszik, hogy nem csak a kommandós filmeknél volt szokás. A filmben egy mezei dupla csöves sörétes vadászpuska van csak emberünknél, akinek esze ágában sincs robotok ellen harcolni a jövőben, mint ahogy itt kinéz. Az USA dollárról meg már nem is mondok semmit. 

3 megjegyzés:

  1. Ez még nekem is kimaradt. Imádom Di Leo-t.
    Manhunt, Kidnap Syndicate, Nick the Sting, és persze a Caliber 9. A Being Twenty érdekel még tőle.

    VálaszTörlés
  2. Én láttam, nálam háro csillagra jó volt.
    Di Leótól nekem az Il boss a kedvencem,a megállíthatatlan Henry Silvával.

    VálaszTörlés
  3. Már érik az akciódúsabb policseszkók maratonja, szóval tőle is pótolok.
    Ezzel meg valószínűleg az is volt a bajom, amiért a giallókat nem szeretem, vagyis hogy nekem több kell a lebegtetésnél meg a folytonos "szászpenznél", én a gátlástalan szexet és erőszakot preferálom. :)

    VálaszTörlés