2012. április 18., szerda

Commando Mengele (1987)

- Mengele, a Halál Angyala

R.: Andrea Bianchi

A háború után sok nácinak nyoma veszett, a legkeresettebbek listájának élén pedig Mengele, a halál angyala áll. Most azonban az egyik uruguayi nácivadász társaság fülest kapott, hogy az országban élő bizonyos Mr. Hermann (Howard Vernon) azonos lehet a keresett náci rémmel. A kommandó először bizonyítékot szerez, hogy valóban ő-e a keresett személy, majd később kiderül, hogy Hermann nem csak hogy maga Mengele, de a Nürnberg-szökevény éppen a Negyedik Birodalom építésén fáradozik néhány dél-amerikai vezető segítségével. És ha ez még nem lenne elég a jóból, a doki a felsőbbrendű faj előállításáról sem tett le, ezért csimpánzok és emberek keresztezésével próbálkozik, bár az eredmény mindössze csak pár szőrös kar és vastag szemöldök, így aztán az alanyok sokkal inkább a zsidókra emlékeztetnek, mintsem az árjákra. Hahaha! :D

Bianchi Jesus Francóval (ő írta) hozta össze ezt a Dél-Amerikában forgatott kis gyönyörűséget, ami természetesen egy abszolúte szinvonaltalan, de közben mégis roppantul szórakoztató kis campy akciófilm, afféle Brazil Fiúk light. Ha őszinte akarok lenni, a film első harmada, ahol Hermann után nyomoznak, nem is olyan rossz, sőt, egy darabig el is hittem, hogy mindössze csak egy másodvonalbeli kémfilmmel kell elcsesznem a drága időt, de aztán a végére szépen lassan átment a dolog az eredeti cím alapján már eleve predesztinált tipikus 80-as évekbeli olcsó akciófilmbe, amiben annyi imádni való blődség van, hogy a végét már konkrétan végigkacarásztam.


Herr Hermann itt bukott le, hogy titokban náciskodik. Mindössze be kellett volna zárnia az ajtót és lehalkítania a magnót.

A szebb napokat is látott Fernando Rey sokadik égő epizódszerepében.



A már említett csimpánzembereknél buggyant ki belőlem leghangosabban a térdcsapkodós röhögés (pedig csak egy-egy pillanatra mutatják őket), de a harmadik harmadnak már szinte minden másodperce aranyat ér. Itt vannak például a már önmagukban is rettentően mókás figurák, akik mindkét félnél megtalálhatóak. A legtutibb a kommandó karatemániás hiperaktív tagja, aki karatéval kel és fekszik, vagy említhetném a halkszavú Garciát is, a rettenthetetlen melegítős náci-killert, na de Mengele is megéri a pénzét, ő a nácizmusát pl. azzal igyekszik frissen tartani, hogy egy horogkeresztes zászlókkal felcicomázott szentélyben Hitler beszédeket és "Zighájjozást" hallgat rendszeresen felvételről, egyenruhában. De találkozhatunk a Mengele jobb kezét alakító Christopher Mitchummal is, aki már korábban is többször bebizonyította, hogy olyan ótvar pocsék színész, hogy ha még ennél is rosszabbul játszana, akkor lényegében már csak egy helyben állna és nem mozogna.

A karate mániákus még a sziesztát is formagyakorlatozásal tölti el, és ez furcsamód a többieket egy kicsit sem zavarta. Én biztos lecsaptam volna az állólámpával.

A jövő embere, az überaffemensch.

Az abszolút csúcspont persze Mengele haciendájának lerohanása, ami az egyik legviccesebb kommandós akciójelenet, amit láttam (pedig már sokat láttam, és sok vicceset is), végig tele röhejes elhalálozásokkal, macsózásokkal, olcsó effektekkel, és totálisan haszontalan lassításokkal. Ezek most nem azok a fárasztóan béna, hanem a szórakoztatóan ergya akciójelenetek, aminek minden másodperce őrülten élvezetes, ezért most nem is részletezem, érdemes inkább megnézni. Akit a film egészben nem érdekel, az lent meglesheti ezt a részt.



A Commando Mengele egy szuperjó rosszfilm, ami hálistennek kicsit sem unalmas, többek között azért sem, mert tele van kacagtató baromságokkal, pocsék színészekkel, röhejes akciószekvenciákkal. Bár az eleje még igyekszik egy kicsit komolyan venni magát, a második felében már nem bírja magán tartani az álcát, és megjelenik az igazi, hamisítatlan és szórakoztató eurotrash.


Akció! Akció! Akció!


2 megjegyzés:

  1. Hehe. Műsoroson van meg nekem. :) A véleményem hasonló. A hozzánk hasonló ferdehajlamúaknak remek szórakozás. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vigyázz rá, kincset birtokolsz! Megéri betörni is érte. :D

      Törlés