2012. április 26., csütörtök

Walking Tall (1973)

R.: Phil Karlson

Az ex-tengerészgyalogos és ex-birkózó Buford Pusser visszatér családjával a Tennessee államban található szülővárosába, hogy ott telepedjen le. Az idill azonban nem tart sokáig, Bufordot már első nap véresre verik a helyi bűnbarlangban, és otthagyják egy út szélén. A férfinak gyorsan szembesülnie kell a fájó felismeréssel, a várost markában tartja a maffia, a helyi szervek pedig velejéig korruptak. Buford ebbe nem akar belenyugodni, ezért jelölteti magát seriffnek, majd miután a korábbi seriff meghal egy balesetben (amikor is Bufordot akarta éppen elütni), végül ő tűzheti fel a mellére a csillagot. Azonban nincs könnyű dolga. Az emberek félnek, a megvett bíró nevetséges büntetéseket szab ki, és ráadásul a rendőrök között is akad olyan, aki a maffiának súg. Az új seriffet azonban ugyanolyan kemény fából faragták, mint azt a husángot, amit mindig magával hord, és még akkor sem adja fel a harcot a törvény oldalán, amikor a bűnözők többször is az életére törnek.



Nem állítom, hogy a Walking Tall egy méltánytalanul elfeledett film lenne, mert azért megvan a kultusza (én se most látom először), de tény, hogy sokkal kevesebb figyelmet kapott az évek során, mint amit megérdemelt volna. Bár az is igaz, hogy a 70-es években virágkorukat élték a hasonló témájú "bosszúállós" és "igazság bajnoka" filmek, melyek között nyilván jobban észrevétlen maradt, pedig még 40 év távlatából is igen súlyos film, és nem mellesleg az egyik legjobb a műfajában.




Buford Pusser valós személy volt, egy igazi amerikai hős, aki valóban emelt fővel szeretett volna járni saját városában, és ezért hadat üzent a szervezett és szervezetlen bűnözésnek, amiért aztán súlyos árat volt kénytelen fizetni. Többször is megkísérelték eltenni láb alól, ő csodával határos módon mindegyiket túlélte, a felesége azonban nem volt ilyen szerencsés. 67-ben közösen mentek ki egy bejelentésre, amikor két autóból menet közben tüzet nyitottak rájuk, Pussernak az állkapcsát lőtték el, Pauline pedig halálos sebet kapott. Pusser végül 74-ben egy autóbalesetben halt meg, amiről máig sokan állítják, hogy a körülményei gyanúsak voltak, bár vizsgálat nem indult ezzel kapcsolatban, és Pusser véralkohol szintje is elég magas volt. A film az ő élete alapján, és az ő tanácsadói felügyelete alatt készült, bár szó sincs kicentizett pontosságú életrajzról, a történet és a karakterek nagy vonalakban azért hasonlítanak a valós tényekre, a konzekvenciája és az üzenete pedig igencsak valós, és aktuális.



A Walking Tall kemény, véres, olykor sokkoló film, amiben a drámai részek kifejezetten hangsúlyosak. Hála Joe Don Baker  (a korszak legalulértékeltebb, mégis emblematikus filmes keményfiúja, aki a 70-es évek nagy idoljai mellett kevesebbet és kisebbeket rúghatott csak labdába) nagyszerű alakításának, a néző hitelesen át tudja érezni Pusser, a családja felett érzett végtelen aggodalommal teli életét, valamint akadályokkal és veszélyekkel teli elszánt harcát a bűn ellen. Bakert nem csak kiváló színészi talentuma, de zömök alkata és markáns arcszerkezete is erre a szerepre predesztinálta, Pusser ugyanis nem szuperhős alkat, nem holmi hűvös, napszemüveges gyorstüzelő, hanem egy mackós családapa és férj, az egyszerű vidéki nép gyermeke, aki gyűlöli azt, amivé a környezete, a környezetében élő emberek lettek, és nem hajlandó beállni a sorba, mert ő emelt fővel akar járni. 



70-es évek, böhöm kocsik, pick-upok, horzsolós déli akcentus, moonshinerek, négerek, mindig fegyverrel mászkáló "white trash" alakok, véres leszámolások. A Walking Tall klasszikus hicksploitationnak tűnhet, de az exploitation részt itt idézőjelbe tehetjük, mert szó sincs hatásvadászatról, túlzásokról, a film nem erre épít. Néhol talán kicsit melodramatikus, de egyébként nagyon korrektül összerakott mozi, jó színészekkel, életszerű, sőt naturalista akciókkal, hihető karakterekkel és dialógokkal, a két órás film pedig végig izgalmas, fordulatos, feszült, vagyis abszolút képes lekötni a figyelmet. Lehet, hogy Piszkos Harry és Paul Kersey neve többeknek cseng ismerősen, viszont Buford Pusser története mindegyiknél hitelesebb képet fest a bűnről és a szemben álló hősiességről.



A Walking Tallból hamar franchise lett. A rákövetkező években még két némileg gyengébb színvonalú folytatás készült Bo Svensonnal a főszerepben, majd egy TV-film és egy rövid életű TV-sorozat következett, 2004-ben pedig egy közepes akciófilm formájában a hollywoodi remake is napvilágot látott, Dwayne "The Rock" Johnson főszereplésével. Ennek aztán még szintén két, egyből videóra küldött folytatása is született Kevin "Herkules" Sorbóval. Természetesen az eredeti első filmnek, és Joe Don Bakernek a nyomába egyik sem érhet. A Walking Tall akkor is nagyszerű és hatásos film lenne, ha nem lenne valós alapja, de így csak még inkább képes megérinteni a nézőt. Pusser igazi amerikai hős, Joe Don Baker meg az enyém. 



The Real American Hero


Trailer:


A film jócsaja:


Brenda Benet 

Benet 82-ben, 36 évesen sajnálatos módon véget vetett az életének. :(

4 megjegyzés:

  1. jó nagy fószer volt ez a Pusser, majdnem két méter és 115 kiló sportosan, de ettől még persze huszonévesen ilyen rendcsináló misszióba kezdeni igen kemény ügy, le a kalappal. elég nagy tragédia az ő története, ahogy Brenda Benet-é is, a kisfia halálát nem nagyon tudta feldolgozni. érdekesség, hogy Bill Bixby felesége volt egy ideig - a közös gyerek is tőle volt -, aki szintén rég meghalt, de sokan emlékezhetnek rá a Hihetetlen Hulk sorozatból. ez egy ilyen csupa halál szomorú komment, ez van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az idősebbek meg főleg a Bűvész című sorozatból ismerhetik Bixbyt, amit a magyar tv is adott valamikor a 70-es években.

      De hogy még szomorúbb legyen, a Pusser feleségét játszó Elizabeth Hartman sem érte meg az 50. életévét, ő 87-ben ugrott ki az ablakon szintén magánéleti gondok miatt. Ő egyébként a Magyarországon forgatott Ezermester című Frankenheimer filmben játszott együtt Antal Imrével. Mondjuk így. :)

      Törlés
    2. úgy érzem érik a Ha magasan jársz, könnyen elveszted a fejed, avagy a celluloid átka című bulvárdoksi. :]

      Törlés
  2. A The Rock-os remake-et láttam páréve, nem volt nagy szám. De ez érdekesen hangzik.

    Metalucifer

    VálaszTörlés