2012. április 27., péntek

Walking Tall Part II (1975)

R.: Earl Bellamy 

Buford Pusser (Bo Svenson) kijön a kórházból (az archelyreállító műtétje után), és miután újraválasztották McNairy megye seriffjének, azonnal neki is lát felszámolni a környék erdeiben felállított tiltott szeszfőzdéket. A State Line Mob-ot irányító Witter persze tombol, ezért mindenkit mozgósít Pusser eltávolítására, illetve likvidálására, de mostantól nekik is óvatosnak kell lenniük, mivel a seriff a korábbi események miatt jobban a figyelem középpontjába került. De hiába buherálják meg az autója kerekeit vagy tesznek bombát rá, és hiába próbálják meg egy csinos nővel kelepcébe csalni, a seriff őrangyala ismét jól végzi a dolgát. Mikor azonban barátja, Obra hal meg helyette az egyik merénylet során, csak még jobban felbőszíti Bufordot.


A folytatásban eredetileg Pusser játszotta volna saját magát, de erre sajnos a nem sokkal a forgatás megkezdése előtt történt végzetes kimenetelű balesete miatt már nem kerülhetett sor. Annak viszont nem tudom a pontos okát, hogy ha már így alakult, akkor miért nem ismét Baker kapta a főszerepet, és miért a ma már nem sokkal kisebb mértékben legendának számító Bo Svenson ugrott be helyette. (Állítólag Baker a hírhedten rossz, ám a maga módján roppant szórakoztató Mitchell című filmjével volt elfoglalva éppen.) Szó se róla, Svenson talán egy kicsit még jobban is hasonlít az igazi Pusserra, és a színészi alakításával sincs különösebben probléma, mégis, Bakerben volt valami tragikus, sokkal empatikusabbak voltunk a karakterével, Svensonban pedig inkább csak egy keményöklű macsó déli seriffet látunk, aki a nagy husánggal osztja az észt és az igazságot. Ezzel nem is lenne baj, ha egy önálló filmről lenne szó. 



Persze ez nem Svenson bűne, az egész film hangvétele megváltozott. Hiányzik belőle az első rész megrázó drámaisága, sokkoló kegyetlensége, és most már többnyire csak egy akciófilmet kapunk, aminek nincs is igazi története, csak Buford túlélőtúrájának vagyunk szemtanúi, ahogy sorban követik egymást a merényletek, amiket ő sorban túl is él, és amikre mindig egy újabb visszavágással reagál, ami pedig újabb merényletekre ingerli az ellenfeleit. A családja szinte teljesen kikerült a képből, és ezúttal a maffiózók sem tűnnek valami jól szervezett egységnek, mint az első részben, itt csak egy gazdag, kövér, dühöngő pénzembert látunk (Witter), aki a háttérből próbálja irányítani a meglehetősen szerencsétlen és balfasz embereit. Obra halála pedig nagyon erőltetettnek tűnt, mintha a kötelező dráma miatt kellett volna csak meghalnia az előző részből megismert (de más színész alakította) helyettesnek. A vérrel is sokkal visszafogottabban bántak, és hangulatában is sokszor érezzük úgy, hogy egy tv-sorozat hosszabb epizódját nézzük, ami nyilván nem véletlen, mivel Earl Bellamy rendező kimondottan tv-sorozatokra szakosodott.




Több mint valószínű, hogy ott csúszott el a dolog, hogy a folytatás már csak kizárólag Pusser hírnevére, legendájára akart építeni, és a sztorinak konkrét eseményekhez már nem volt sok köze, Pusser életének jelentősebb és drámaibb állomásait ugyanis már az első film kitárgyalta, és mostanra már csak ilyen rövid epizódok maradtak, amiket a filmben egy csokorba szedtek.



Ha eltekintünk attól, hogy ez a kiváló Walking Tall folytatása, akkor azért egy decens kis akciófilmet, illetve zsarufilmet kapunk, amiben számos látványos akció és különösen autósüldözés látható, és Bo Svenson is csak Buford Pusserként nem hiteles, mert ha másik karakterként kezeljük, akkor kifejezetten szimpatikus tud lenni ez a macsó akcióhős figura is. Az eredeti nyomába több szempontból sem ér, és önállóan is billeg kicsit, de egy megtekintést azért mindenképpen megér ez is.


Trailer:

13 megjegyzés:

  1. régen mennyi ilyen ököl arcú színész volt, most meg ilyen androgünök mászkálnak, ennek is az első részét pankrátorral újrázták, itt meg rögtön találtak mást, akkor McQueen volt a sztár, most meg... nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel iszonyúan egyetértek! Briteknél még azért akad pár ilyen barázdált arcú macsó most is, de manapság már csupa gyantázott kisfiú játsza a sokat látott kemény legényt.

      Megérne egy cikket a téma. :/

      Törlés
    2. kikre gondolsz? ugye nem Craig. :] esetleg Hardy, ő jó, de leginkább az ilyen színészek hiánya miatt játszatnak vele most minden keménygyereket. mondjuk pár évtizeddel ezelőtt még az öreg példaképek között is ilyenek voltak:
      http://youtu.be/AGxL5AFzzMY
      oké, most is van Clint, de melyik színésznek a példaképe?

      Törlés
    3. Pl. Vinnie Jones, Craig Fairbrass, esetleg Ray Winstone, Ian McShane, de akár Statham is meg pár nem kimondottan A-listás fazon. Mondjuk a brit filmekben már csak genetikailag is ritkábban található meg a klasszikus szépfiús antagonista. :) Lehet, hogy belőlük sosem lesz olyan ikon, mint Eastwood, vagy Bronson, de az eleve egy más kor volt.

      Pár hónapja láttam egy képet valamelyik ázsiai oldalon, hogy milyenek voltak egykor a japán filmek fénykorának igazi férfi ikonjai, és olyanok voltak ott, mint Mifune, Nakadai, Harada, Yusaku Matsuda, meg persze Wakayama (Isten!). És alatta egy másik kép, hogy kik a mostani legfelkapottabb férfi színészek Japánban, és csupa ex-fiúbandatag, metroszexuális, emóshajú tizen-huszonéves kisköcsög volt rajta sminkben, meg flitteres cuccokban. Napokig sírtam. :(

      Törlés
    4. Vinnie Jones nekem túl vígjáték és kevésbé színész, McShane egy fiatalabb kiadású Rickman, Statham popkornakciós, a többi passzol, főleg Fairbrass, de akkor az ír különítményből is jöhetnek, Liam Neeson, akinek ellene dolgozik a tökös filmekhez a bölcs apás kisugárzása, de mondjuk egy ilyen hős karakterhez nem rossz, meg Ray Stevenson is elfér a listán. a genetika simán bejátszik, de inkább az ilyen Daniel Craig típusú színészeknél, akinek nagyjából egyetlen kemény vonása, hogy nem szép ember [de gavallér], és nem lehúzni akarom, mert jó színész, csak nem ilyen real life tough guy. szóval valahogy azért a más kor nem annyira végletes az angoloknál, még a szépfiú is Clive Owen, de az is lehet, hogy ott nem lehet az emberekre tolni a sok tiniférfit.

      Törlés
    5. Ja igen, Stevenson, na őt imádom, remek színész, benne van a brutalitás is, szívesen látnám többet ilyen keményöklű akcióhősként, de nem ilyen jelmezes popkorn szarokban, amiknek mostanában eladta magát. Vagy akkor már legalább még egy Punishert csináljanak vele, az az ő szerepe.

      De van egy ilyen másodvonalbeli brit különítmény, akik valószínűleg sosem jutnak el majd Hollywoodba, de otthon azért keményen tolják másodvonalban is. Vincent Regan, Frank Harper, Terry Stone vagy Billy Murray, akik általában együtt is szerepelnek. Kemények arcok, bírom őket.

      Ja, és még mondjuk Sean Pertwee.

      Törlés
    6. ja, a másodvonal még jobban hemzseg az ilyen "utcai" figuráktól. csak nem ezeket szippantja be hálivúd.
      de ha már Stevenson szóba került egy igaz történeten alapuló keményfiú mozinál, akkor meg kell említeni a Kill the Irishman-t - a magyar címét felejtsük el, benne figyel a listámban, de még nem láttam, állítólag adja. láttad?

      Törlés
  2. Még nem láttam, de már nekem is a listámon van rég. Már akkor rákerült, amikor csak filmtervként olvastam róla, meg hogy Walken játsza benne Alex Birnst, aki egy magyar származású gengszter volt. Aztán közben valahogy elfelejtettem, de sürgősen pótolni fogom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha pótolod, akkor érdemes dobni egy írást, esetleg beleszőve, hogy egy hasonló témát, mint a most kivesézett trilógia hogyan oldottak meg most. :]

      Törlés
    2. Oké, összehozok majd valamit.

      Törlés
  3. én láttam a Kill the Irishman-t, és jó benne Stevenson, és azt a magyar gengsztert "Shondor"-nak mondják a filmben, tök jó, imádom a maffiás filmeket:) föltétlen írjál róla Chavez.

    VálaszTörlés
  4. Tényleg a britek adják a legkeményebb férfiszínészeket a nyugati filmvilágnak napjainkban. A már említett, és általam is kedvelt Ray Stevenson, Sean Pertwee (nagy kedvencem), Owen, Craig, Statham, Hardy Vinnie Jones mellet szerintem érdemes még megemlíteni Liam Cunningham (igaz, ő ír, szóval kicsit kakukktojás), és James Purefoy-t is.

    A Kill The Irishman viszont borzasztóan unalmas film volt nekem.

    Metalucifer

    VálaszTörlés
  5. Meg van nézve, este fel lesz rakva a recenzió.

    VálaszTörlés