2012. április 2., hétfő

The Believers (1987)

- Fekete Mágia

R.: John Schlesinger

Cal Jamison pszichiáter (Martin Sheen) felesége halála után fiával együtt New Yorkba költözik. Az ottani rendőrség egyszer egy bizarr ügyben kéri a segítségét, egy megőrült nyomozót kell megvizsgálnia, akinek valami köze lehet a közelmúltban történt két rituális gyerekgyilkossághoz. Cal egyre jobban belekeveredik az ügybe, aminek a szálai egy a felsőbb körökig is elérő, fekete mágiát gyakorló szektához vezetnek. A szekta közben egy harmadik áldozatra készül, és az alany nem más lenne, mint Cal fia.

Nicholas Conde The Religion című regénye alapján készült ez a korrekt, bár nem túl feltűnő és pláne nem maradandó, viszont egyszeri alkalomra nyugodt szívvel ajánlható okkult témájú thriller, amit akár horrornak is nevezhetnénk, mert a természetfeletti elemek is megjelennek benne, de szerintem a paranoiafilm még találóbb definíció lehet.



Mint mondtam, szeretem az élet által írt vagy ihletett horrorfilmeket, de nem csak az élet tud írni filmet, olykor a filmek is képesek hatással lenni a valós életre, és nem mindig pozitívval. A The Believers-ben látható, a Szantéria (Amerika latin közösségeiben gyakorolt, nyugat-afrikai eredetű (egyébként szelíd) ősi vallás) egyik ágának titulált boszorkány-szekta ugyanis valódi rituális gyilkosságok ihletője volt. Adolfo "El Padrino" Constanzo és gyilkos szektája a 80-as évek legvégén egy nyaraló amerikai diákot és még több tucat embert ölt meg Mexikóban emberáldozat céljából, és az életben maradt szektatagok elmondása alapján Constanzo ebből a filmből merített ötleteket a szertartásokhoz, és a szekta új tagjaival is kötelezően megnézették.



Egy ilyen infó igencsak le tudja rontani egy film jóhírét, de azért nem kell a dolognak túl nagy jelentőséget se tulajdonítani, mert őrültek mindig lesznek, ez meg egyébként egy teljesen ártatlan film. Mert igazából még csak véresnek, vagy sokkolónak sem mondhatjuk, leginkább az film alatt végig ott lebegő baljós érzet, és nyomasztó alaphangulat gondoskodik a borzongásról, de persze tud hatásvadász módon ijesztő is lenni (mint például a sebből előmászó pókok látványa, ami már így leírva is elég para, még ha láttunk már ilyesmit máskor is). 



A film első fele kicsit lassabb és terjengősebb, ugyanis a kelleténél többet kell időznünk Cal személyes családi drámájával, és pl. ha nem szeretjük az idegesítő gyerekeket, akkor az első órában lesznek majd percek, amikor legszívesebben mi magunk áldoznánk fel Cal idegesítő fiacskáját, és lehetőleg mihamarabb. De azért eme kis Kramer kontra Kramer közben is szépen épülget már a 'suspense', hogy aztán a második órában az egyre jobban felprögő események már állandó feszültség közepette juttassanak el minket a sajnos eléggé kiszámítható és lapos végkifejletig, ami nem csak a filmbe, de az értékelésembe is belerondít. 


A könyvet nem ismerem, de a filmben legalábbis nem igazán dolgozták ki rendesen ezt az egész szektás részt, mert túl sok kérdés marad nyitva körülötte, többek között számomra az sem teljesen volt világos, hogy mi is a tulajdonképpeni céljuk ezeknek a jól szituált fekete mágia-usereknek, mi mozgatja őket? Döccenő sajnos több is akad a forgatóban (a Twin Peakses Mark Frost bűne), de a feszes hangulat és a téma misztikuma még így is szépen elviszi a hátán az egész mozit, így csak azt tudom mondani, hogy egy kétórányi finom borzongatásra nagyon is megfelelő a The Believers, de azért ne várjuk tőle az Ördögűzőt. A látottakat meg ne utánozzuk!



Trailer:

9 megjegyzés:

  1. biztos tetszett ennek az Adolfo Constanzo-nak a film, meg ötletelhetett is belőle, de nehezen ihlette a gyilkosságokat, az arc bűnszervezete és szektája már javában megvolt elég sok gyilkossággal a hátuk mögött, amikor a film megjelent. persze így utólag már összeerőltetik jobban a dolgokat, de hát az alapfelállás szokott az lenni, hogy valaki síkhülye, aztán legfeljebb módszert les, de ez is ritka, az ilyen filmtől, zenétől, játéktól bekattan a normális ember dologban nem hiszek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egészen. Constanzoék elsősorban drogkereskedők voltak, és eleinte csak a riválisokat gyilkolászták, és ez a szektás, személyi kultuszt erősítő körítés már valóban korábban kialakult. De a rituális gyilkosságok, meg ez az egész feketemágia dolog nagyrészt a filmből jött. A szektatagok utólag el is mondták, hogy nem is tudták, hogy mit kell csinálniuk pontosan a rituálékon, mert a tudásuk jórészt a filmből eredt, abban meg ugye nem volt részletesen bemutatva és elmagyarázva a folyamat. Magyarul csak vasárnapi sátánisták módjára utánozni próbálták.

      A normális ember nem is kattan be egy filmtől vagy játéktól, vagy bármitől is, ahol kattanás van, ott már korábban is megvolt a probléma gyökere.

      Törlés
    2. Viszont a normák változnak, pl. 20 éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy Dexter ennyire mainstream legyen, és ebben komoly szerepük(felelősségük?) van az ilyen filmeknek.

      Egy Zsákos Gyilkos

      Törlés
    3. Arról nem is beszélve, hogy Dextert is utánozta már két zakkant. Sajnos az ilyen beteg emberek könnyen befolyásolhatóak, ha nem egy film vagy sorozat teszi, akkor egy könyv, vagy csak egy híradó. A felelősség kétségtelenül ott van az alkotóknál, a médiánál, de erre is igaz, hogy nem lehet mindenkire tekintettel lenni.

      Törlés
    4. Ja, utólag már könnyű rámondani, hogy "zakkant", de vajon előtte gondoltad-e volna?

      Egy Zsákos Gyilkos

      Törlés
    5. szerintem egyre gondolunk pajti, csak én úgy értettem, hogy magát azt, hogy gyilkoljon nem a filmből vette - mert már többször ölt -, de úgy ihletet, mint egy festő egy kép témájára simán vehetett belőle. de ha nem lett volna a film, akkor is gyilkolt volna valakiket és valahogy, ameddig ki nem fektetik, legalábbis ez a legvalószínűbb.

      Törlés
    6. Igen, így pontos. Nem magát a gyilkolászást ihlette, nem is a kultuszt, hanem ahogy írtam is, a szertartásokhoz merítettek belőle hókusz-pókuszokat. Az is elég gáz.

      Törlés
  2. Én nyilván nem tudhatom, ezt a környezetének kell észrevennie, feltéve ha van mit észrevenni. Mindenki álarcot visel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan, ezért ez sem tudhatod biztosan:

      "A normális ember nem is kattan be egy filmtől vagy játéktól, vagy bármitől is, ahol kattanás van, ott már korábban is megvolt a probléma gyökere."

      Egy Zsákos Gyilkos

      Törlés